2021 yılı tercih döneminde açtığı 21 bin 260 kişilik kontenjanın 10 bin 165’ini yabancı uyruklu öğrenciler için ayrıldığı öğrenilen Dokuz Eylül Üniversitesi için Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve Dokuz Eylül Üniversitesi’ne Meclis Soru Önergesi ve Bilgi Edinme Başvurusu yapan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, konuya dair yaptığı basın açıklamasında “Bu uygulamanın, diğer Yüksek Öğretim Kurumları için kötü bir örnek teşkil edebileceği, sonuç olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan öğrencilerimizin yüksek öğrenim alma haklarının kısıtlanması ve Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı ile YKS sınavları arasında büyük bir nitelik farkı olması nedeniyle söz konusu uygulamanın fırsat eşitsizliği yaratmakta olduğu; ilerleyen yıllarda üniversitenin başarı oranının düşmesine sebep olabileceği ortadadır.” dedi.
Dokuz Eylül Üniversitesi’nin Yabancı Uyruklu Öğrenci Kontenjanı 1 Yılda %1,5’tan %47’ye Çıktı
Dokuz Eylül Üniversitesi’nin yabancı uyruklu öğrenci kontenjanı 1 yılda %1,5’tan %47’ye çıktığını ifade eden Özcan Purçu, “06.08.2021 tarihinde açıklanan YKS sonuçlarının ardından, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 2021 yılındaki öğrenci yerleştirmesinde, 21 bin kişilik öğrenci kontenjanının 10 binini yabancı uyruklu öğrencilere ayırmış olduğu bilinmektedir. Örneğin, 500 kişilik kontenjana sahip olan Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi için 250 kişilik yabancı uyruklu öğrenci kontenjanı belirlenmiştir. YÖK’ün son yayımladığı verilere göre ise 2019-2020 öğretim yılında üniversitenin toplam öğrenci sayısı 65 bin 234’ken, burada eğitim alan yabancı uyruklu öğrenci sayısı ise sadece 992’ydi. Toplam öğrenci sayısının yüzde 1,5’i olan bu sayı, bu yılki kontenjanda yabancı uyruklu öğrenciler için yüzde 47’ye çıkmıştır.” dedi.
Devlet Üniversitesi Olan DEÜ Yabancı Uyruklu Öğrencilerden Aldığı Parayla Rant Elde Ediyor!
DEÜ tarafından açıklanan kontenjan ve yıllık öğrenim ücretleri tablosunda, ücretlerin 2 yıllık bölümler için 2 bin 800 ile 4 bin 600 TL, eğitim, fen ve edebiyat fakülteleri 5 bin ile 7 bin 300 TL mühendislik ve hukuk fakülteleri 7 bin 300 ile 14 bin 500 TL, tıp fakültesinin ise 54 bin 500 TL olduğu bilinmektedir.
Yaptığı basın açıklamasında İzmir Milletvekili Purçu, “Kontenjanının yarısını yabancı uyruklu öğrencilere ücretli eğitim üzerinden açan devlet üniversitesi DEÜ, bunun üzerinden rant elde ediyor!” dedi.
Bu Resmen Kendi Öğrencilerimize İhanet!
YKS sınavları adı altındaki TYT ve AYT sınavlarının zorluk seviyesi ve “göstermelik bir sınav” olarak nitelendirdiği Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS)’ nın kolaylığına dikkat çeken Purçu, “Sevgili öğrencilerimiz zorluk seviyesi oldukça yüksek TYT ve AYT sınavlarına girerek alın teri döktüler. Her şey ortadayken sırf kendisi veya ailesi Türkiye’ye dışarıdan geldiği için bir yabancı öğrencinin yıllık 5-10 bin lira ücret ödeyerek hiç bir efor sarf etmeden, YÖS gibi göstermelik bir sınavla ellerini kollarını sallayarak bu bölümlere girebilmesi kabul edilemez. Bu durum başlı başına eğitimde fırsat eşitliği ilkesine aykırı bir durumdur. Bu resmen kendi öğrencimize yapılmış kabul edilemez bir ihanettir” dedi.
Üniversitelerimizi Partili Rektörlerin Oyuncağı Yapan İktidarın Karşlısıda T.C. Vatandaşı Olan Öğrencilerimizin Haklarını Sonuna Kadar Savunacağız!
“CHP olarak, bu konunun peşini bırakmayacağız” diyen CHP’li Milletvekili Özcan Purçu, “Bu konuda gereken düzenlemeler yapılıp, üniversitelerin yabancı uyruklu öğrenci kontenjanlarına makul bir sınır koyulana kadar, Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’nın zorluk seviyesi arttırılana kadar bu konunun peşini bırakmayacağız. Eğitimde fırsat eşitliği her koşulda sağlanmak zorunda! İlim yuvası olan değerli üniversitelerimizi partili rektörlerin oyuncağı yapan iktidarın karşısında T.C. vatandaşı olan öğrencilerimizin haklarını sonuna kadar savunacağız!” diye açıklama yaptı.
CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu’nun, Meclis Soru Önergesi Ve Bilgi Edinme Başvurusu Yoluyla Sorduğu, Dokuz Eylül Üniversitesi Tarafından Yapılan Yabancı Uyruklu Öğrenci Alımına İlişkin Sorular:
- Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından, 2016-2020 yılları arasında, her yıl için ayrı ayrı belirtilmek üzere kaç öğrenci için kontenjan oluşturulmuştur? Bu kontenjanların T.C. uyruklu / yabancı uyruklu öğrenci sayısı nedir?
- 2016-2020 yılları arasında, her yıl için ayrı ayrı belirtilmek üzere, Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesindeki fakültelerin her biri için belirlenen kontenjan miktarları nedir?
- Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından, 2021-2022 eğitim-öğretim yılı için, yabancı uyruklu öğrencilere ayrılan kontenjanın 10000’e çıkarılmasının gerekçesi nedir? Bu konu hakkında kamuoyuna yansımış olan iddialar doğru mudur?
- Yabancı öğrenciler tarafından üniversitelere verilen öğrenim ücreti miktarı hangi kriterlere göre belirlenmektedir?
- Yüksek Öğretim Kurulu tarafından, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan öğrencilerin üniversitelere girebilme olasılığının düşmesine ve beyin göçlerine sebep olma potansiyeline sahip olan bu gibi uygulamaların önlenmesi adına, üniversiteler tarafından oluşturulacak olan yabancı uyruklu öğrenci kontenjanlarına bir sınır getirilmesi planlanmakta mıdır?
- Kurulunuz tarafından, konuyla ilgili yapılabilecek başka düzenlemeler planlanmakta mıdır? Detayları nelerdir?