Gürer, özlük haklarında iş güvencesi ve tayin hakları konusunda sorunları bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı çalışanlarına kamu işçisi statüsü verilip özlük haklarının revize edilmesi gerektiğine de işaret etti. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Araştırma Önergesinde, ülkemizde sayıları 10 bini aşan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) çalışanlarının yaşadığı sorunlarına dikkat çekti.
CHP Milletvekili Gürer, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı çalışanlarının devletin, şefkat elini güzel ülkemizin en ücra mezrasına kadar götüren, sosyal devlet anlayışının taşrada yegâne uygulayıcıları olan adeta sosyal yardımların kılcal damarları olduğuna vurgu yaptı.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının; 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu hükümlerine istinaden Kanunun amacına uygun faaliyet ve çalışmalar yapmak ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara nakdî ve aynî yardımda bulunmak üzere her il ve ilçede 1986/11 sayılı Başbakanlık Genelgesi ekinde yer verilen resmi senet ile Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre kurulduğunu da anımsatan Gürer, “Türkiye' genelinde, 81 İl ve 957 İlçede faaliyet gösteren İllerde Valilikler ilçelerde Kaymakamlıklar bünyesinde kumlu toplamda 1003 Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı mevcuttur. Bu Vakıflar 10 bin çalışanı ile toplumun dezavantajlı kesimine hizmet vermektedir” dedi.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıf çalışanlarının işe alınırken, devlet memurlarında aranan genel şartlar yanında, görevin niteliğine göre; 4 yıllık yükseköğrenim, kamu personeli seçme sınavı puanı, yabancı dil ve bilgisayar bilgisi gibi şartlara tabi tutulduğunu belirten Gürer, “ Asli görevler için vakıf müdürü, sosyal yardım ve inceleme görevlisi, muhasebeci, büro görevlisi, yardımcı hizmetli unvanları ile çalışanlar .bulunuyor. Vakıf personeli belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılıyor. Vakıf çalışanları imzaladıkları sözleşme neticesinde de 4857 Sayılı İş Kanununa tabi olarak çalışıyor. Sosyal güvenlik açısından da SSKTı olarak işçi statüsündedirler” diye konuştu.
Gürer, “Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları her kademedeki çalışanıyla ihtiyaç sahiplerine asli görevleri kapsamında; gıda, kömür, barınma (ev yapım-ev onarım) ve nakdi yardımlar sağlıyor. Vakıflar bu gibi asli görevleri yanında, mevzuat değiştikçe devletin yüklendiği sosyal sorumluluklarla ilgili faaliyetleri de yürütüyor” ifadelerini kullandı.
Bunca İş yoğunluğuna rağmen 10 bin çalışanı ile 83 milyon insana hizmet veren SYD Vakfı Çalışanlarının özlük haklarında iş güvencesi, tayin hakkı gibi bir çok ciddi sıkıntılarının olduğunu aktaran Gürer, “ Bu kapsamda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıf çalışanlarına Kamu işçisi Statüsü verilip özlük haklarının ivedilikli bir şekilde revize edilmesi elzemdir” ifadelerini kullandı.