Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:
- “Kâr eden bir kuruluşun özelleştirilmesinin nedenleri nelerdir?
- 71 bin 97 km uzunluğunda yüksek gerilim nakil hattı, 753 adet yüksek gerilim indirici trafo merkezi, 28 bin 743 kilometre fiber optik kablo alt yapısı ve 17 bin çalışanı ile ülkemizde önemli bir kamu kuruluşunun kâr ettiği halde satılmasının sağlayacağı fayda ne olacaktır?
- TEİAŞ özelleştirilmesi ile ülke çıkarlarının korunması ve güvenlik sorunlarının yaşanması gibi risklerin varlığına karşın böyle bir karar alınmasının nedeni nedir?”
HALKA ARZ EDİLECEK
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Dönmez, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi’nin (TEİAŞ) 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun çerçevesinde özelleştirme kapsamına alındığını belirtti.
PİYASAYA GÜÇLÜ BİR ŞİRKET KAZANDIRIACK
TEİAŞ’ın azınlık düzeyindeki payının halka arz edilerek Türk sermaye piyasalarına güçlü ve yatırımcı tabanı geniş bir şirket kazandırılmasının hedeflendiğini anlatan Bakan Dönmez, “Böylelikle, TEİAŞ’ta kamu denetimine ek olarak finansal raporlama, kamuyu aydınlatma ve bağımsız denetim gibi halka açık şirketlerin tabi olduğu sermaye piyasası düzenlemeleri de uygulanmaya başlayacaktır” açıklamasında bulundu.
ÇOĞUNLUK HİSSELERİ KAMUDA KALACAK
Halka arz işleminin, Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili diğer mevzuat çerçevesinde yapılacağını kaydeden Bakan Fatih Dönmez, 4222 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nda açık ve kesin bir şekilde belirtildiği üzere özelleştirme yöntemin halka arz olup TEİAŞ’ın çoğunluk hissesinin kamuda kalacağına işaret etti.
27 MİLYAR 879 MİLYON TL TUTARINDA VARLIĞI VAR
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise “Elektrikte özelleştirmelerde hedef rekabet ortamı geliştirilmesiyle elektrik ucuzlaması, kayıp kaçak tüketiminin azaltılması ve bölgesel tarifeye geçilmesi olarak açıklanmıştı. Bu yönde yapılan özelleştirmeler beklenen sonucu vermediği gibi kayıp ve kaçak tüketimi de düzenli fatura ödemesi yapan, kaçak elektrik kullanmayan yurttaşın sırtına yüklenmiştir. 2020 yılı verilerine göre TEİAŞ’ın sahip olduğu varlıklar 27 milyar 879 milyon lira, dönem karı 4 milyar 648 milyon liradır. Özelleştirmelerin önce kamuya faydası anlatılarak başlatılmış, sonuçta özelleşen kuruluşların kamu faydası ortadan kalktığı gibi yalnız külfeti kamuya kalmıştır. TEİAŞ stratejik önemi de olan bir kamu kuruluşudur. Özelleştirme bazı kuruluşlarda da bir tarafından halka arz gibi sunulup sonrasında hisseler bir elde toplanarak süreç içinde yapısal değişime uğrayan örnekler de vardır” dedi.