Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 1925 yılında kurulan Atatürk Orman Çiftliği, 1937’de Mustafa Kemal Atatürk tarafından Hazine’ye bağışlandı. Çiftliğin arazisi ise, 1950’li yıllardan bugüne çeşitli kurumlara amacı dışında tahsis edilerek ya da satılarak parçalandı.
Geçtiğimiz gün Atatürk Orman Çiftliği’nin 37 bin metrekarelik arazisinin, yeni bir büyükelçilik binası yapılası amacıyla Amerika Birleşik Devletleri’ne satıldığı ve Ankara Çukurambar’daki arazinin çevresinin tel örgü ve duvar ile çevrilerek inşaat çalışmalarının başladığı ortaya çıktı.
Büyükelçilik alanında, otopark ve sosyal tesislerin de bulunacağı belirtilirken; Mimarlar Odası Ankara Şubesi yaptığı açıklamada Atatürk Orman Çiftliği’nin satış protokolünü istediklerini ancak ‘ticari sır’ denilerek bu talebin reddedildiğini duyurdu.
Konuyu TBMM’ye taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.
SATIŞ PROTOKOLÜ NEDEN GİZLİ TUTULUYOR?
CHP’li Bakan, Başbakan Yıldırım’a sordu: “Atatürk’ün vasiyeti ve şartlı bağışı ile Türk Milleti’ne emanet edilip, Hazine’ye bağışlanan Atatürk Orman Çiftliği’nin her karış toprağı büyük değer ve önem arz ederken, bahsi geçen satış işlemi neye istinaden ve hangi gerekçelerle gerçekleştirilmiştir? ABD Büyükelçiliği’ne neden başka bir arazi tahsis edilmemiştir? Satış protokolü neden gizli tutulmaktadır?”