Komisyon görüşmelerinde konuşma yapan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, İçtüzük değişikliğini parlamentonun topyekûn susturulması ve demokrasiye bir darbe daha vurulması olarak yorumladı.
MHP’nin genel tutumunu eleştiren Bakan, “İlk defa bir muhalefet partisi, muhalefetin sesini kısmak için iktidar partisiyle işbirliği yapıyor. Gerçekten tarihî bir iş!” dedi.
MUHALEFET PARTİSİ MUHALEFETİN SESİNİ KISMAK İÇİN İKTİDARLA İŞBİRLİĞİ YAPIYOR!
MHP’ye muhalefet partisi olduğunu hatırlatan Bakan, “İlk defa bir muhalefet partisi, muhalefetin sesini kısmak için iktidar partisiyle işbirliği yapıyor. Gerçekten tarihî bir iş! İktidar yasamanın hızlı ve etkin olmasını istiyor; muhalefet de muhalefetin gereği olarak, muhalefetin doğasının gereği kendi seçmeninin, kendi düşüncelerinin Parlamentoda daha iyi ifade edilmesini ve yasama çalışmalarına katkı koymasını istiyor. Ama bu İçtüzük çalışmasına bakıyorsunuz, İçtüzük çalışmasını iktidar partisi ve bir muhalefet partisi birlikte getiriyor. Yani işin doğasına aykırı bir şey oluyor. MHP bu tutumuyla bir muhalefet partisi olarak değil, bir iktidar partisi paradigmasıyla hareket ediyor. Burada biz muhalefet partileri olarak, muhalefet partisi olmanın gereği olarak, muhalefetin hukukunu savunurken MHP ne yazık ki bir muhalefet partisi olarak hareket etmiyor” diye konuştu.
MUHALEFET MUHALEFETİN GEREĞİNİ YERİNE GETİRECEKTİR
İçtüzük değişikliğini parlamentonun topyekûn susturulması ve demokrasiye bir darbe daha vurulması olarak yorumlayan Bakan sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Meclis çalışmalarını hızlandırmaktan, daha etkin hâle getirmekten, daha fazla yasa çıkartmaktan bahsediyoruz. Bizim işimiz, yani Parlamentonun işi sadece yasa yapmak mı? Ya da yasa yaparken iktidarın tüm taleplerini koşulsuz, tartışmasız, en hızlı şekilde kabul edecek bir Parlamento yapısı oluşturmak mı? Yoksa bir uzlaşı içinde gerçek anlamda köklü bir demokrasi olacak şekilde etkili, kaliteli bir yasama faaliyeti yürütmek mi? Allah aşkına, hepimiz yaşıyoruz, uzlaşmayla mı daha hızlı Parlamento çalışır, yoksa milletvekilinin beş dakikalık konuşmasını üç dakikaya indirerek mi Parlamento daha hızlı çalışır? Bu işler böyle olmuyor; önünü kapayarak, tıkayarak, yasaklayarak, demokratik haklarımızı engelleyerek bizim konuşmamızı, muhalefet yapmamızı engelleyemezsiniz. Sistem monarşiye doğru giderken milletvekillerinin iradesi de ortadan kalkıyor. Siz burada bu İçtüzük’ü bize rağmen çıkartarak muhalefetin sesini kısamayacaksınız. Ne kadar kısarsanız kısın, muhalefet muhalefetin gereğini yerine getirecektir Parlamentoda. Eğer burada yapamıyorsak sokakta yaparız.”