CHP’Lİ BAKAN ÖZHASEKİ'YE SORDU

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan Ürkmez’de yapılması planlanan ‘Yat Limanı Projesi’ni TBMM gündemine getirdi.

İzmir’in Seferihisar İlçesi’ne bağlı Ürkmez’de yapılması planlanan ‘Yat Limanı Projesi’ ile ilgili verilen ÇED olumlu kararının iptal davası sürüyor. 


Lebedos Antik Kenti’ne bitişik ve 12 İyon kenti içinde liman yapmaya en uygun olmayan yer olduğu belirtilen bir alana yapılması planlanan Yat Limanı Projesi’ne göre; kıyıdan denize doğru yaklaşık 606 bin metrekarelik bir alan doldurulacak.


Yat Limanı Projesi’nin ÇED sürecine ilişkin Nisan 2016’da ‘halkın katılım toplantısı’ yapılmış ve toplantıya katılan 350 kişilik yöre halkının yaklaşık 340’ı projeye itiraz etmişti. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 1994 yılında başlayıp birçok defa revize edilerek 750 sayfayı bulan ÇED raporunu esas alarak, geçen Mart ayında proje için ÇED olumlu kararı vermişti. Bunun üzerine Seferihisar Belediye Başkanlığı, Ürkmez Çevre Derneği ve 59 kişi konuyu yargıya taşımış ve ÇED olumlu kararının iptali için dava açmıştı. Açılan dava kapsamında 26 Ekim’de yapılacak keşfin ardından bilirkişi raporu hazırlanacak.


Konuyu TBMM gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Murat Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.


Yat Limanı Projesi’nin yer seçiminin yanlış olduğunu ifade eden Bakan, bölge halkının kıyıdan yararlanmasının Anayasa’nın 43’üncü maddesince teminat altında olduğunu belirtti.


Uluslararası sözleşmeler ile koruma altına alınmış olan fok ve deniz çayırlarının zarar göreceğinin altını çizen Bakan, uzmanlar tarafından yapılan çevreye verilen zarar nedeniyle bölgede ağır sel baskınları yaşanabileceği uyarılarına da dikkat çekti.
 

CHP’Lİ BAKAN ÖZHASEKİ’YE SORDU:
 

Tarih boyunca insanların liman yapmadıkları ve halihazırda halkın yararlandığı “doğal plaj” olan bu bölgeye yat limanı yapılması konusu neden ve hangi gerekçelerle gündeme gelmiştir? Bu zaruriyet nereden doğmuştur?

Burada yaşayan ve uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmış olan canlıların zarar göreceği aşikar iken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geçen Mart ayında neden ÇED olumlu kararı vermiştir? Fok ve deniz çayırlarının habitatı yok mu sayılmıştır? 

ÇED olumlu kararı verilen Lebedos Antik kentinin hemen bitişiğinde yer alan projenin, antik kentin tarihi dokusuna zarar verebileceği göz önünde bulundurulmuş mudur? Bulundurulduysa ne gibi koruyucu önlemler alınacaktır?

Tüm bu sayılanlar dikkate alınarak Bakanlığınız tarafından verilen ÇED olumlu raporunun iptali söz konusu olacak mıdır?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri