CHP’li Gürer, engellilerin istihdam sorununu TBMM gündemine taşıdı

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle engelli bireylerin istihdam sorununu Meclis gündemine getirdi.

Ömer Fethi Gürer’in konuyla ilgili önergesini yanıtlayan Bakan Sayan Kaya, özel eğitim konusunda meslek liseleri, iş uygulama merkezleri ve mesleki eğitim merkezlerinden oluşan 393 okul ve kurumun bulunduğunu açıkladı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Fatma Betül Sayan Kaya tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde beyaz baston ve gözlük desteği bekleyen engelli sayısını sordu.  Ömer Fethi Gürer, ayrıca “Engellilerin istihdamına vesile olacak eğitim ve rehabilitasyon konusundaki mesleki eğitim ve rehabilitasyon merkezleri sayısı kaçtır? İllere göre dağılımı nedir? Yeterli midir?” şeklindeki sorusuna da yanıt istedi. 


Bakan Fatma Betül Sayan Kaya, gözlük ve beyaz baston konusunda Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yetkili olduğunu ifade etti. 


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, 2016-2017 eğitim-öğretim yılı 1. yarısında örgün eğitim istatistiklerine göre örgün eğitim kapsamında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kuruluşlarda mesleki eğitim veren okul, kurum sayısı ve öğrenci sayısını da açıkladı. 


Bakan Fatma Betül Sayan’ın verdiği bilgiye göre, Türkiye genelinde ortopedik zengelliler için 2, işitme engelliler için 21 olmak üzere 23 adet özel eğitim meslek lisesi bulunuyor. Bu okullarda 126’sı ortopedik ve 500’ü işitme engelli olmak üzere 626 kişi özel eğitim alıyor. 


Ülke genelindeki 230 özel eğitim iş ve uygulama merkezinde eğitim alanların sayısı ise 9 bin 836 kişi. Görme engelliler için 2, zihinsel engelliler için de 138 olmak üzere 140 adet özel eğitim ve mesleki eğitim merkezinde 39’u görme engelli, 12 bin 103’ü zihinsel engelli olmak üzere toplam 12 bin 142 kişi eğitim görüyor. 


Özel eğitim veren toplam okul sayısı 393 ve bu okullarda 22 bin 604 engelli bireye özel eğitim veriliyor. 


CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye genelinde her 100 kişiden 12’sinin engelli olduğunu belirterek, “Engelli yurttaşlarımıza toplumun her alanında onların yaşamlarını kolaylaştıracak çalışmalar yapılmalıdır. Çoğu kamu kurum ve kuruluşlarında, engellilerin kullanabileceği asansör ve merdiven yoktur. Şehirlerin büyük çoğunluğunda engellilerin, engelli araçlarıyla hareket edebileceği kaldırım ve yol bulunmamaktadır” dedi. 
Engellilerin eğitim ve iş olanaklarıyla ilgili yasal düzenlemeler olmasına rağmen bunların kağıt üzerinde kaldığına da değinen Ömer Fethi Gürer, engellilerin istihdamına vesile olabilecek mesleki eğitim merkezleri, okul ve kurum sayısının, bir bütün olarak düşünüldüğünde yeterli olmadığını ifade etti. 


50 ve üzerinde çalışanı bulunan özel sektör ve kamu kurumlarının, toplam personelinin yüz de 3’ünü engelli personelden istihdam etmesi gerektiğine de dikkat çeken Gürer, Türkiye’de kamu kurumları dahil bu düzenlemeye yeterince uyulmadığına ifade etti. 
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri