Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, milli eğitim alanında yaşanan sorunları genel hatlarıyla sıraladığı konuşmasında, bu sorunların çözümüne ilişkin önerilerini açıkladı. Milletvekili Gürer, Kadrolu, sözleşmeli, vekil, ücretli, geçici öğretmenlik gibi statülerin öğretmenler arası ücret eşitsizliği yarattığını, atanamayan öğretmenlerin kamuda memur olarak görev almaya başladığını belirtti.
PİKTES Öğretmenleri Kadro Bekliyor
Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi’nin (PIKTES) Avrupa Birliği tarafından desteklenen bir proje olduğuna işaret eden Gürer, burada görev yapan öğretmenlerin 657 şartlarında görev yapıyor olsa da Millî Eğitim öğretmen kadrosunda olmadıklarını belirterek, bu kapsamda görev yapan öğretmenlere kadro verilmesi gerektiğini söyledi.
Hizmetlerin Durumu
Öğretmen açığı dikkate alınarak en az 50 bin öğretmen atamasının yapılması gerektiğini ifade eden CHP Milletvekili Gürer, “Millî eğitimde, okul hizmetlerinde kadrolu hizmetli çalıştırılmalıdır. Her haziranda 32 bin daimî kadrolu hizmetlinin işten çıkarılıp iki ay işsiz bırakılması yanlış bir uygulamadır. Sürekli çalışan kadrosuna işçiler alınmalıdır. Toplum Yararına Programlarla İŞKUR her yıl eleman alıp işten çıkarılma da sona erdirilmeli, tamamına kadro verilmelidir. Bazı okullarda aile birliği, ücretli çalışan bulmak durumunda kalmaktadır” dedi.
AKP Döneminde Uyuşturucu Kullanım Yaşı Düştü
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bazı okullarda madde bağımlılığı ile ilgili şikayetler aldıklarını da belirterek, AK Parti döneminde madde bağımlığı yaşının düştüğünü, bu konuda bazı okullarda sorunlar yaşandığını vurguladı. Gürer, “İdareci, öğretmen, güvenlik görevlileri kadar hizmetli de bu bağlamda çok önemlidir. Sürekli kadrolu hizmetli olması Millî Eğitim için bu nedenle dahi şarttır. Çalışan kendisini sisteme ait hissetmelidir. Okul bahçeleri dahi bakımsızlıktan dökülmektedir” diye konuştu.
Rehalibilitasyon Merkezi Öğretmenlerinin Kadro Talebi
Özel rehabilitasyon merkezleri ve usta öğretici olarak çalışanların da 657 şartlarında görev yapmalarına rağmen öğretmen sayılmadığını anımsatan Gürer, bu konuda bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.
Öğretmenler Ekonomik Buhran Yaşıyor
Tüm öğretmenlerin ekonomik buhranın etkileri altında olduğu olduğunu kaydeden Gürer, öğretmenlerin ücretlerinin mutlaka iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti. Gürer öğretmen yoksulluk sınırı altında maaş aldığını ve maaşları ile özlük hakları iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.
Taşımalı Eğitim Sorunu
Kapanan köy okullarıyla ilgili soru önergelerine yanıt verilmediğini de anlatan Gürer, “18 bin 201 köyümüzün kaçında okulun kapandığını sormamıza rağmen söylemiyorsunuz. Bu çünkü önemlidir, kırsalda boşalma okulların yokluğu nedeniyle artmaktadır; bunu bilmemiz gerekli çünkü köy çocuklarının taşımalı eğitimle eğitim almaları onların okulla bütünleşmelerinde sorun yaratmaktadır. Yemekten taşımalı eğitime, okul aile birliğine kadar sıkıntılar mevcuttur. Daha önceki bakanlar taşımalı eğitimi geriye çekeceklerini söylemişlerdi ama hâlihazırda 1 milyon 300 bin öğrenci taşımalı eğitim almaktadır” ifadelerini kullandı.
Kapanan Köy Okulları Yıkılıyor
Kapatılan köy okullarının çoğunun yıkılmaya yüz tuttuğunu anlatan Gürer, üniversitelerin baz bölümlerinin boş kalmasının üzücü olduğunu anlattı.
Öğrenci Affı
Eğitimin kalitesi yönünden sorunlar derinleştiğine de işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kimi konuda öğrenciye alacağı bilgiden fazlası yüklenmekte, kimi konuda eksiklikler vardır. Özellikle, matematik konusunda meslek liseleri dâhil çoğu okulda önemli sıkıntı bulunmaktadır. Eğitimin kalitesi geçmişe göre düşmüştür. YÖK olarak 2018 öncesinde getirilen öğrenci affıyla ilgili bugüne kadar yeni bir öğrenci affı getirilmemiştir. Bu konuda yoğun talep vardır, 650 bine yakın öğrenciye, bir nedenle üniversiteyle ilişkisi kesilmiş öğrenciye af getirilmelidir diyorum” şeklinde konuştu.