CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dünyanın pek çok ülkesi, Japonya’daki nükleer sızıntı nedeniyle, bu ülkeden ithal ettiği gıda ve tarım ürünlerini nükleer açıdan denetlemeye devam ederken, Türkiye’nin denetimleri sonlandırmasını, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Önergeye yanıt veren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, bugüne kadar olumsuz bir sonuçla karşılaşılmadığı için denetimlerin kaldırıldığını açıkladı.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde 2011 yılında Japonya’da meydana gelen Fukuşima Nükleer Santralindeki nükleer sızıntı nedeniyle, bu ülkeden ithal edilen gıda ve tarım ürünlerinin denetimlerinin kaldırıldığına dikkat çekerek, “Dünyada Japonya'dan ithalat yapan ve radyasyon denetimlerini sürdüren ülkeler var mı? Bakanlık bu yönlü de bir araştırma yapmış mıdır? Ülkemizde Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) kontrolünde saptanmayıp, farklı bu ülkede bu bulgulara erişildiğine dair bir bilgi bakanlığınızda mevcut mudur?” şeklinde sorular yöneltti.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, Japonya’dan ithal edilen gıda ve tarım ürünlerinde, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) radyasyon denetimi yapıldığını ancak denetimlerde olumsuzluğa rastlanmadığı için uygulamaların sonlandırıldığını bildirdi.
BAKAN ZEYBEKÇİ: “AB ÜLKELERİ DENETİMİ GEVŞETTİ, BİZ KALDIRDIK”
Tebliğin hazırlık çalışmaları kapsamında, Japonya'dan gıda ve tarım ürünleri ithalatı yapan diğer ülkelerdeki radyasyon kontrollerinin durumunun, Ekonomi Bakanlığınca takip edildiğini bildiren Bakan Zeybekçi, “Bu çerçevede, 25 ülkenin radyasyon denetimlerinin tamamen kaldırıldığı; Avrupa Birliği'ndeki 28 ülke ile Amerika Birleşik Devletleri'nin de içinde yer aldığı toplam 40 ülkenin ise radyasyon kontrollerini 2016 yılından itibaren ciddi şekilde gevşettiği tespit edilmiştir. İlaveten 2017 yılında Lübnan ve Rusya'nın, radyasyon kontrollerinin azaltılmasına yönelik düzenlemeler yaptığı görülmüştür” açıklamasında bulundu.
Bakan Zeybekçi, Japonya'dan ithal edilen gıda ve tarım ürünlerinde TAEK tarafından tespit edilemeyen, ancak diğer ülkelerde tespit edilebilen bir radyasyon oranının bulunduğu konusunda Bakanlıklarına herhangi bir bilgi ulaşmadığını da sözlerine ekledi.