CHP’li Sındır, “Torba yasa seçim yatırımı”

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Genel Kurulda kabul edilen torba yasa görüşmelerinde CHP grubu adına konuştu.

Kanun tekliflerinin torba yasa olarak gelmesini eleştirerek sözlerine başlayan Sındır, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi adını verdiğiniz bu yeni dönemde, Plan ve Bütçe Komisyonuna gelen kanun tekliflerinin hemen hemen tümü torba yasa olarak geldi. 13 ayrı kanunda değişiklik yapan, 8 ihtisas komisyonunu ayrı ayrı ilgilendiren maddeler içeren bir kanun teklifi, bundan önce de olduğu gibi torba yasayla huzurumuza geliyor. Peki STK'lardan, meslek odalarından ve diğer ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alındı mı? Tabi ki hayır. Mümkün değil; hangi sürede, ne kadar zaman içesinde bu görüşleri alacaksınız. Apar topar gelen bir kanun teklifi. Peki tartışıldı mı, etki analizi yapıldı mı? Hayır. İşin Özeti şu değerli arkadaşlar; alışılagelmiş, ezbere bir iş yapılıyor. Bazı bakanlıklardan, daha doğrusu Cumhurbaşkanlığı üzerinden önerilen, düşünülen bazı kanun değişiklikleri bir veya birden fazla milletvekili arkadaşımıza görev verilerek yasama organının önüne konuluyor, huzuruna getiriliyor.  Bakınız; teklifi veren, teklifte adın geçen milletvekili arkadaşlarımız ne kadar ilgililer ki Genel Kurulda bile değiller” dedi.

“7 BUÇUK MİLYON İŞSİZ VAR FONDA DA BİRİKEN 128 MİLYAR LİRA VAR”

Torba yasayı yamalı bohçaya benzeten, torba yasanın geçici düzenlemeler ve değişiklikler içerdiğini dile getiren ve maddelere tek tek değinen Sındır, “Ocak ayından Mart ayına kadar iş gücü maliyetlerinin azaltılması ve istihdamın artırılması amacıyla işe alınan sigortalılar için üç ay süreyle prim, vergi, ücret desteği sağlanması seçim yatırımı değil de nedir. Seçim yatırımı olan bu düzenleme son dönemlerde artan işsizliğin ve ekonomik krizin iktidar partisince de kabul edildiğinin açık bir göstergesidir. Ekonomik krizi açıkça kabul etmeyen, adını koymayan ve bu yüzden de gerekli, gerçekçi tedbirleri almayan bir iktidar anlayışı nedeniyle her geçen gün kriz derinleşiyor. Peki ya işsizlik fonu. Fonun aslında işsizlik sigortası adına değil, devletin kasasında, devletin bütçesinde bir kaynak yaratılmak adına kullanıldığını hepiniz çok iyi biliyorsunuz. Türkiye’de 7 buçuk milyon işsiz var fonda da biriken 128 milyar lira var. Bu paranın birikmeyip işsiz yurttaşlarımıza maaş olarak bağlanması gerekirdi. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'ndaki amaç ne? Bu kanunun amacı işçinin, çalışanın sağlığı, o iş yerinden hizmet alan vatandaşların güvenliği, sağlığı iken düzenleme ile bunlar ortadan kaldırılıyor. A, B, C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının arasında ihtilaflı bir durumun ortaya çıkmasına neden olunuyor ” dedi.

“MİLLETİMİZİ KANDIRAMAYACAKSINIZ”

Torba yasada tarımla ilgili gelen maddenin tarım içinde bulunduğu durumu özetlediğini söyleyen Sındır, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bugüne kadar tanzim satışa neden olan ‘yüksek sebze fiyatları var, tarım ürünleri, gıda ürünleri fiyatları çok fahiş, buna yönelik önlem alıyoruz’ diyen iktidara sesleniyorum. Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi 2016 yılında kuruldu. Üç yıldır bu komitenin görevi ne? Üç yıldır bu piyasaları hiç mi izlemedi, değerlendirmedi, denetlemedi, bu piyasalardaki bu fahiş fiyatların bugüne kadar gelişine neden önlem almadı? Mazot desteği hala verilmedi. Bugün tarımın içinde bulunduğu dar boğazın sebebi hükümetin görevini yapmamasından kaynaklanıyor. Yani yine, yeni ve yeniden seçim öncesi, seçime beş kala bir seçim yatırımı, seçim rüşveti demeye dilim varmıyor ama öyle görünüyor. ”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri