ÇİĞLİ'DEKİ SON TARTIŞMA; "HARÇ MI, HARAÇ MI?

Her meclisi ayrı olan ve yaptığı uygulamalarla İzmir gündemini en çok meşgul eden belediye olan Çiğli Belediyesi'nde bu kez gündem vatandaşlardan alınan harç bedelleri.

Her meclisi ayrı olan ve yaptığı uygulamalarla İzmir gündemini en çok meşgul eden belediye olan Çiğli Belediyesi'nde bu kez gündem vatandaşlardan alınan harç bedelleri. Bedellere yapılan artışlar bazı kalemlerde yüzde 400'ü bulunca Çiğli'de yeni tartışma konusu; "Alınan bedeller harç mı, haraç mı?" oldu.

Gerek Belediye Başkanı Hasan Arslan'ın söylemleri gerekse de belediye tarafından hayata geçirilen uygulamalar ve siyasi tartışmalar hatta kavgaları ile İzmir'in en çok tartışılan belediyesi olan Çiğli Belediyesi yine gündemde. Çiğli Belediyesi'nin 2017 bütçesinin belirlendiği toplantı da gündeme gelen harç bedellerindeki fahiş artış kentte yeni gündem maddesi oldu. Özellikle Ak Parti grubunun karşı çıktığı ve hararetle itiraz ettiği artışlar kentte de tepki gördü. Konuya ilk olarak itiraz eden isim olan ve meclisi karıştıran ‘Harç mı Haraç mı’ cümlesinin sahibi Ak Partili Meclis Üyesi Nedim Aslan’ın sözleri kentte tartışılmaya başladı.

BU ANLAYIŞ ÇİĞLİ'YE ZARAR VERİR!

Sözleri ile Çiğli'de yeni bir tartışma başlatan Ak Partili Meclis Üyesi Nedim Aslan, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan'ın meclisteki, "Madem müteahhit para kazanıyor, para kazanmanın riski olsun” sözlerinin yanlışlığına vurgu yaparak gazetemize şu açıklamalarda bulundu;

"Çiğli'de tek işi mütaahitler mi yapıyor? Fahiş zam yapılan harçlar genelde müteahitlerin değil normal vatandaşların işleri ile ilgili olan konular. Aslında yapılan zamlarla bir noktada harç  alınmaktan çıkmış, haraç noktasına kadar varmış.  Bizim eleştirdiğimiz noktalar bunlar. Fiyatlandırmalar ile ilgili teknik açıdan yapılan bir bütçenin yanında, Çiğli’de iş yapan işadamlarına göre, esnaflara göre çok fahiş fiyatlar var. İzmir'in son dönemlerde parlayan yıldızı olması beklenen Çiğlimiz maalesef bu anlayışla gittikçe gerilemeye başladı. Bu kentte yaşayanlar bu anlayışı haketmiyor. Bu anlayış Çiğli'ye zarar veren bir anlayıştır. Çiğli'nin önünü açması gereken belediye başkanı bu açıklamayı yapmamalı."

"Bu ZAMLAR VATANDAŞI MAĞDUR EDECEK”

Meclisteki tartışmanın bir diğer kahramanı olan aynı zamanda Çiğli adına Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi görevini de yürüten  Mesut Demirkaya, 2017 yılı mali bütçesinde yer alan harç miktarlarının ciddi mağduriyet yaratacağını belirterek, şunları ifade etti;

"1 Ocak 2017 itibarıyla Çiğli Belediyesi İmar Müdürlüğü'ne  ilk gelen yandım diye geri kaçacak. Çiğli Belediyesi gelir kalemleri içinde yer alan harçlara yönelik yüzde 100’den tutun yüzde 400’e kadar artışlar var. Örneğin vatandaşın sıklıkla talep etiği numarataj ücreti 200 TL, vatandaş Evrak İstimlak Müdürlüğü'nden bir evrak alacak 250 TL, cenaze nakil işlemi kilometre başı 3 TL, moloz nakil ücreti 95 TL, yapı ruhsat müracaat ücreti meskenler için 2015 yılında 100 TL, 2016’da 150 TL, 2017’de 400 TL. işyeri ruhsat yenileme ücreti, 2015 yılında 80 TL, 2016’da 200 TL, 2017’de 300 TL, belediye arşivinden alınan projesi yoktur yazısı 200 TL, yapı kullanım belgesi müracaat 350 TL, vatandaşlardan alınan yol katılım bedeli 250 TL, değişiklik yoktur vizesi 2015 yılında 100 TL, 2016’da 200 TL, 2017’de 450 TL. Hizmet etmek için göreve talip olan belediye başkanı  işleri kolaylaştırmak için çalışır, vatandaşa ek külfet getirmez. Eğer Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan bunları Çiğli Halkına reva görüyorsa itirazım yok. Demek ki hizmet etmek için o göreve gelmemiş."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri