Alsancak-Swiss Otel’deki etkinliğe Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Handan Ak, Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Ünal, Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı M. Şefik TÜZÜN ve Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak katıldı. Rekabet Kurumunun 2 Kasım 2016 tarihinde yayımladığı, çimento sektörünün her aşamasına destek verdiği, 2010-2014 yıllarını kapsayan “Çimento Sektör Araştırması Raporunu değerlendirme amacı ile bir araya gelen çimento sektörünün çeşitli alanlarından başkan ve başkan yardımcıları sunum esnasında raporun ayrıntılarına dair görüşlerini açılış buluşmasının ardından gerçekleşen çalıştayda dile getirdi. Açılış, Yönetim Kurulu Başkanı Tufan ÜNAL’ın açılış konuşması ile başladı. Ünal, konuşmasına başlamadan evvel ülkemizi son dönemlerde yasa boğan terör olaylarında hayatını kaybedenleri anarken yaralananlara şifa, ülkemize sabır ve metanet diledi.
ÇİMENRO SEKTÖRÜ TÜRKİYE EKONOMİSİNİN LOKOMOTİF SEKTÖRLERİNDENDİR
Çimento sektörünün piyasa yapısının rekabet mevzuatına uyum konusunda tüm piyasa aktörlerince hassasiyet göstermesi kanaatinde olduğunu belirten Ünal, “Bu anlamda Rekabet Kurumu’nun değerlendirme tespit ve kararlarının sektörün hareket tarzında belirleyici enstrümanlar olduğunu düşünüyoruz. Bu enstrümanların yerinde kullanılmasının ise piyasa özelliklerinin doğru anlaşılması ve sektör hakkında adilane değerlendirmeler yapılması ile mümkün olacağı görüşündeyiz.” dedi. Çimento sektörünün Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden olduğunun ve 100 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren köklü ve kurumsal bir yapıya sahip olduğunum üzerinde duran Ünal, kendi nezdinde yanlış değerlendirilen bir konu olduğunu söylediği çimentonun konut maliyetindeki payı konusuna da değindikten sonra konuşmasına son verdi.
TÜZÜN: “ÇİN’DEN SONRA EN UCUZ ÇİMENTO TÜRKİYE’DE”
Tufan Ünal’ın yaptığı açılış konuşmasının ardından TÇMB (Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği) Başkanı M. Şefik TÜZÜN konuşmasına başladı. Başkan Tüzün, son 10 yılı kapsayan dönem için yapılan analizlerde çimento fiyatlarındaki ortalama artışın enflasyon artışının altında gerçekleştiğini söyledi. Tüzün, “Türkiye, yurt içi çimento fiyatları mevcut durum itibariyle Çin hariç diğer ülkelerin gerisindedir.” dedi. Tüzün yaptığı konuşmada şu noktalar üzerinde durdu: “Son 5 yılda konut fiyatları yıllık ortalama %14 oranında yükselerek hem enflasyonun hem de çimento fiyatlarının üzerinde artış göstermiştir. Oysa çimento fiyatı ortalama olarak enflasyonun altında bir artış göstermiş olup çimentonun konut inşaatındaki payı sadece %3’tür.”
REKABET KURUMU VE TÜRKİYE ÇİMENTO MÜSTAHSİLLERİ ORTAKLIĞI ÇİMENTO SEKTÖRÜNÜ İLERİ TAŞIYACAK
Çimento Sektör Araştırması Raporu Çalıştayı’na konuşmacı olarak katılan Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Handan AK, yaptığı konuşmada çimento sektörüne böyle bir gelişim sağlamayı hedefleyen katılımcı kişi ve kurumlara teşekkür ve tebriklerini iletmesinin ardından düzenlenecek olan çalıştay ve hazırlıkların da Rekabet Kurumu ve Türkiye Çimento Müstahsilleri ile birlikte çalışmasıyla sektörü ilerleteceğini öngördüğünü belirtti.
PROF DR TORLAK: “PİYASA İÇİNDE ADİL REKABET ORTAMININ OLUŞRUTULMASI TEMEL AMAÇLARIMIZDANDIR.”
Rekabet Kurumu Başkanı Ömer TORLAK, konuşmasına milletimize ve şehit yakınlarına baş sağlığı dileyerek başladı. Ulusal ve uluslararası alanda barış odaklı aklı selim yönetim ve yönetimler görmeyi umut ettiğini söyledi. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği ile Ege Üniversitesi İşletme Bölümü’nün birlikte düzenlediği toplantıda Rekabet Kurumu olarak çalışma alanlarının içinde adil piyasa ve rekabet ortamının sağlanmasının çalışma prensipleri içinde temel argümanları arasında olduğunu belirtti. Bu amacın dışında kalan eylemlerin, piyasada rekabet ihlali oluşturacak davranışların tespit edilmesi halinde güçlü yaptırımların uygulanacağını söyledi. Torlak, Rekabet Kurumu olarak zorunlu olmadıkça yaptırım kullanmak istemediklerini belirterek; “Asıl görevimiz zaten bu değil fakat takdir edersiniz ki piyasada adil rekabetin sağlanması, rekabet ihlallerinin olmamasının sağlanması bakımından bu yaptırımların var olması da önemlidir.” dedi. Rekabet Kurumu’nun sektörü bazında gerçekleşen bu tür çalıştayların olumlu sonuçlarından faydalanmak üzere sık sık katılım sağladıklarını söyleyen Torlak, “Bundan önce gerçekleşen konuşmaların verdiği mesajlardan ne kadar yararlı bir çalıştay olduğunu anlıyoruz ama eminim ki gün sonuna geldikçe, özellikle rapor sunumunun ve değerlendirilmesinin ardından bu katkılar çok açık farkla artacaktır.” dedi. Torlak’ın konuşmasının ardından sona eren ilk oturumun ardından yarım saat kahve arası verildikten sonra rapor sunumunun gerçekleştiği oturuma geçildi.