Günümüzde bu tür çabalar için beyin sümülatörü aracılığıyla genelde alzheimer ya da parkinson gibi hastalıkların tedavisi için girişiliyor. Ancak Çin zihin kontrolü de sağlayan beyin simülatörü geliştirerek farklı bir alana kaymışa benziyor.
Özellikle işin içinde Çin‘in olması çok daha fazla endişe verici. Ülkede İnsan üzerinde deney yapmak konusunda pek etik değerler genelde kulak ardı ediliyor. Bu anlamda dünyanın birçok yerinde beyin simülatörü için tartışmalar devam ederken Çin çoktan insan üzerinde deney yaparak ilk sonuçlarını elde etti.
Zihin kontrolü sağlayan beyin simülatörü neler yapabiliyor?
Çin hükümeti, uzun yıllardır uyuşturucuyla mücadele için tıbbi çözüm arayışında. Bu anlamda da derin beyin simülasyonu yaratan cihazlara büyük yatırımlar yapıldı. İlk insanlı denemesi Eylül ayında yapılan cihaz, gelen ilk bilgilere göre işe yaramış gibi görünüyor. Hastanın cihaz beynine yerleştirilmesinden sonra hiç bir şekilde uyuşturucu krizi geçirmediği belirtiliyor. Bu konuda konuşan hastanın söyledikleri ise bir anlamda korkutucu.
Hasta, simülasyonun kişinin üzüntüsünü, sevincini, öfkesini, tedirginliğini kontrol edebildiğini böylece uyuşturucu krizinin yarattığı etkinin ortadan kalktığını söylüyor. Oldukça mutlu ifadeler kullanan hastaya göre beyin simülatörü büyüleyici özelliklere sahip.
Bir anlamda teknolojinin psikolojik durumumuzu kontrol altına alabilmesi güzel bir gelişme gibi görünüyor. Özellikle depresyon ya da ani duygu değişimleri, öfke patlaması gibi durumlarda insanları bu şekilde kontrol altına almak mümkün hale gelebilir. Ama öte taraftan bir beyin simülatörü tarafından insani duyguların bu şekilde taklit edilebilmesi, zihin kontrolü için yol açmışa benziyor.