Çocuk doktorundan enfeksiyon uyarısı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fikret İşbilir, çocuklarda sık görülen idrar yolu enfeksiyonlarının belirtilerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Uzm. Dr. Fikret İşbilir, idrar yolu enfeksiyonlarının çocuklarda çok sık görüldüğüne dikkat çekti.

İşbilir "Çocukların ishal, bez kullanımı, pişik gibi nedenlerle kolaylıkla bu hastalığa yakalanmaları mümkün olabilmekte, kendilerini ifade edemediklerinden hastalık fark edilmediği takdirde ilerleyerek böbreklere zarar verebilmektedir. Tekrarlayan pişik, idrar yolu enfeksiyonlarının göstergesi olabilir. Sıkı ve markasız bezler de mantar enfeksiyonlarına ve idrar yolu enfeksiyonuna yatkınlık sağlar" dedi.

"İdrar yolu enfeksiyonu çocuğunuzu dikkatli gözlemlediğinizde hastalıktan şüphelenmek için yeterli belirtilere neden olur" diyen İşbilir "Sıklıkla karşılaşılan belirtiler; sık idrara çıkma, idrar yaparken ağlama, idrar kaçırma, idrarın bulanık renkte ve kötü kokulu olması, sıkışmış hissetmeye rağmen az miktarda idrar yapmak, ateş, halsizlik, bulantı ve kusmadır. Belirtilerden bir veya birden fazlasının çocuğunuzda bulunması halinde erken tanı ve tedavi sağlanabilmesi için alanında uzman bir çocuk sağlığı ve hastalıkları hekimine müracaat etmek gerekmektedir" diye konuştu.

İşbilir, çocukları idrar yolu enfeksiyonlarından korumak için alınabilecek bazı önlemleri şöyle sıraladı:

Çocukların sık sık tuvalete gitmesi teşvik edilmeli,

Çocukların hijyenik bir ortamda kalması sağlanmalı,

Çocuklara bol su içirilmeli,

Çocukların genital bölge hijyenine dikkat edilmeli ve çocuklara hijyen önlemleri öğretilmeli,

Çocuklar tuvaletini yaptıktan sonra altları önden arkaya doğru silinmeli,

Çocuk iç giyiminde pamuklu ürünler tercih edilmelidir.

Enfeksiyonun neden olduğu semptomların hafif olması durumunda, ebeveynlerin sadece çocuklarına bol miktarda su içirerek idrar yolunun temizlenmesine yardımcı olmalarını öneren doktor "Ancak semptomlar şiddetliyse veya enfeksiyon tekrar ediyorsa, doktorlar genellikle antibiyotik tedavisi önerirler. Bu tedavide uygun antibiyotiğin seçilmesi ve doğru dozda alınması önemlidir. Çocuğunuzun sağlığı için reçetesiz ilaç kullanımından kesinlikle kaçınılmalı, bir belirti gözlendiğinde en kısa sürede doktora müracaat edilerek önerileri dikkate alınmalı, hastalık ilerlemeden tedavi edilmelidir" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri