Çocuklarda diş çürüklerine dikkat

Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, çocuklarda süt dişi çürüklerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Süt dişleri çıkaran çocuklarda sık görülen çürükler ve bazen iltihap oluşumuyla da sonuçlanabilen sorunların, kalıcı dişlerin gelişimini bozabildiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Kışlaoğlu, "Dişlerde bu dönemde görülen renk ve şekil bozukluklarının, süt dişi bakımı sayesinde engellenebilir" dedi.

Süt dişlerinin çürüme nedenleri
 

Süt dişlerinin, normal dişlere göre daha fazla organik madde içerdiğini ifade eden Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, dişlerin bu nedenle çürümeye daha yatkın olduğunu sözlerine ekledi. Kışlaoğlu, "Çocuklar, özellikle de süt dişlerinin çıktığı dönemde çürükleri ve renk bozukluklarını doğru algılayamadıkları ve fark etmedikleri için, çürüklerin ilerlemesi diğer yaşlara göre çok daha kolay olmaktadır. Diş çürüklerinin ağrıyla öne çıktığı dönem, çoğu zaman tedavi açısından geç kalınmasıyla sonuçlanabilmektedir. Çocukların diş bakımına yetişkinler kadar dikkat etmemeleri, emziklerin şekerli gıdalarla verilmesi, geceleri uyku öncesinde şekerli ve boyalı içeceklerin tüketilmesi süt dişleri çürüklerinin nedenleri arasında yer almaktadır" ifadelerini kaydetti.

Dişlerin bakımı
 

Diş bakımına süt dişlerinden de önce, bebelikte başlanması gerektiğini belirten Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, ilk dişlerin steril gazlı bez ile silinmesinin süt dişleri çürüklerini önlemede etkili olduğunu söyledi. Çağdaş Kışlaoğlu, bebeğin dişlerinin çıkması ve dişlerin sayısının da artmasıyla birlikte diş bakımının daha fazla önem kazandığını dile getirdi.

Süt dişleri bakımının olmazsa olmazı diş fırçalama alışkanlığı
 

Diş fırçalamanın çocuklara erken yaşlarda öğretilmesi, çocuğun yaşına ve diş hassasiyetine uygun diş fırçaları ve macunlarının kullanılması gerektiğini söyleyen Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, "Diş fırçalama, ağız ve diş bakımının en önemli parçası olduğundan, bu alışkanlığın her gün aksatılmadan tekrarlanması doğru olacaktır. Diş fırçalamanın Sabah ve akşam olmak üzere, günde iki kez özenle yapılması şarttır. Özellikle gece yatmadan hemen önce yapılan diş temizliği, gece boyunca ağızda aktif olacak bakterilerden dişleri korumak açısından oldukça önemlidir" açıklamasında bulundu.

Çocukların süt dişlerinin bakımında ailelere önemli görevler düşüyor
 

Çocuklarda süt dişlerinin çıktığı dönemde yeterli ağız bakımı bilinci gelişmediği için bu noktada ailelere önemli görevler düştüğünü kaydeden Kışlaoğlu, "6 yaşa kadar olan çocuklarda, ağız ve diş sağlığından büyük ölçüde anne ve babalar sorumludur. Anne veya babaların seçeceği, yetişkinlere oranla daha az katkı maddesi içeren diş macunları ve diş fırçası, ağız ve diş bakımı için yeterli olacaktır. Diş macunlarının doğru kullanılması ve çocuğun diş macununu yutmaması gerektiğinden, anne babaların bu konuda da dikkatli olmaları fayda sağlayacaktır" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri