Ekol Hastanesi Göz Kliniği’nden Opr. Dr. Hasane Pehlivan Yoleri, “Çocuklarda birçok göz problemi ile karşılaşabiliyoruz. Doğum ile başlayan göz sorunlarından biri gözlerde sulanma ve çapaklanmadır. Gözyaşı, gözyaşı kanalıyla buruna akmaktadır. Bu yoldaki tıkanıklıklara özellikle gözyaşı kanalının buruna açıldığı kısımda zara benzer bir oluşum neden olmaktadır. Bebeklerde sulanma ve çapaklanmanın gözlendiği andan itibaren doktor tarafından anlatılacak masajla genellikle bir yıl içinde hiçbir cerrahiye gerek duyulmadan bu tıkanıklık açılabilir. Ancak çocuk bir yaşını geçtikten sonra sulanma ve çapaklanma devam ederse fazla vakit kaybetmeden göz doktoruna kontrole gitmek önemlidir, cerrahi sondalama işlemi tedavide oldukça başarılıdır. Çocuk bir yaşına gelene kadar rahatsızlığı bitirmek gerekir” dedi.
İlk Dönem Sorunları
Opr. Dr. Hasane Pehlivan Yoleri, “Doğum sonrası ilk muayene çocuk hekimleri tarafından yapılır. Ancak yenidoğan döneminden sonraki dönemlerde düzenli göz muayenesi çok önemlidir. Bir veya iki gözde, gözün ortasındaki gözbebeğinden yansıyan beyaz refle gözde katarakt ya da göz tümörü belirtisi olabilir. Bu gibi durumlarda çocuk, uzman bir göz doktoruna götürülmelidir. Gözlerin normalden daha büyük görülmesi, sulanması doğuştan glokom adını verdiğimiz göz tansiyonunun yükselmesinin belirtisi olabilir.
Ne kadar erken cerrahi yapılırsa, görme o kadar korunabilir. Bu durumdaki çocuklar, hiçbir şey olmasa bile sadece göz büyüklüğünden dolayı doktora götürülmelidir. Bir veya iki gözdeki kayma, yani şaşılık; çocuklarda göz tembelliğinin nedenlerindendir. Çocukların televizyon bilgisayar, tablet ve telefonlarla uzun süreler geçirmesi şaşılık nedenlerinden olmasa bile myopi gibi kırma kusurlarının artışına yol açabilmektedir. Doğumdan sonra şaşılık görüldüğü zaman mutlaka doktora başvurulmalıdır” dedi.,
Daha İleri Dönemlerde de Rahatsızlıklar Olabilir
Çocuğun daha ileriki yaşlarında da birçok problem ile karşılaşılabildiğini kaydeden Opr. Dr. Hasane Pehlivan Yoleri, “Daha ileri dönemlerde gözlerde kanlanma, yaşarma, kaşıntı ve göz kapaklarındaki şişliklerle kendini gösteren alerjiler ve özellikle iki buçuk yaş sonrasında gözlerden birinde diğerine oranla daha yüksek olarak ortaya çıkan kırma kusuru nedeniyle ambliopi denilen göz tembelliği söz konusu olabilir. Göz tembelliğinin en sık nedeni hipermetropi ve astigmatizma gibi kırma kusurlarının zamanında gözlükle tedavi edilmemesidir. Eğer doğumdan sonra düzenli göz muayenesi yapılmazsa ailelerin bu göz bozukluklarının farkına varması zordur. Alerjiler için ilaçlar, kırma kusurları için de kırma kusurlarını giderecek gözlükler verilmelidir. Özellikle üç yaş, gözlerde oluşabilecek tembellik ve buna bağlı kaymalar gelişebileceğinden çok önemli bir yaş dönemidir. Bu dönemde, uygun gözlükler ve gören gözü kapatarak az gören gözü çalıştıracak egzersizler göz tembelliğinin giderilmesinde uygulanan yöntemlerdir’’ dedi.
Rahatsızlıklar Genetik Olabilir
Ailesinde gözlük takan bireylerin varlığı halinde de çocukların en geç üç yaşına kadar kontrol edilmesi gerektiğini söyleyen Opr. Dr. Hasane Pehlivan Yoleri, “Kontrol esnasında ihtiyaç varsa çocuğa gözlük verilmelidir. Çünkü hipermetrop, miyop, astigmatizma gibi kırma kusurlarını gidermek, net görmeyi sağlayacağından ve ‘görme’ sağlıklı gelişimin en önemli anahtarlarından biri olduğundan önemsenmelidir’’ dedi.