Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Sönmez, düzenli ve sağlıklı kahvaltı alışkanlığının çocukların okul başarısında ve bilişsel becerilerinde etkili olduğuna dikkat çekiyor. Pınar Süt Pazarlama Direktörü Serpil Veral ise incelenen araştırmalarda sağlıklı yaşam alışkanlıklarına sahip bir yetişkinde çocukluk döneminde düzenli kahvaltının etkisinin yüksek olduğunu belirtiyor.
Okulların açılması; kıyafet, kırtasiye, servis telaşı derken çocuklar için uzun bir aranın ardından yeni bir vücut saati düzeninin de başlangıcı oluyor. Uyku ve yemek düzeninin yerleştirilmesi konusunda ailelerin hassasiyet göstermesi gerektiğinin altını çizen Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Sönmez bu düzenin çocukların akademik başarısında büyük etkisi olduğunu vurguluyor.
Yorgunluk ve halsizlik görülebilir
Altı-on iki yaş grubunu kapsayan okul çağı döneminin, çocukların tüm yaşamlarını etkileyecek alışkanlıklar kazandıkları, büyüme ve gelişmenin oldukça hızlı olduğu bir dönem olduğunun altını çizen Sönmez; bu dönemde kahvaltı yapmayan çocuklarda, kendilerini güçsüz, yorgun ve halsiz hissetme, baş dönmesi gibi şikâyetler olabileceğini belirtiyor. Doç. Dr. Sibel Sönmez; “Bu durum beraberinde dikkat, çalışma, anımsama ve öğrenme yeteneklerinde azalmaya ve beraberinde okul başarılarında düşüşlere neden olur. Yapılan araştırmalara göre, düzenli kahvaltı yapan çocukların akademik performanslarında ve bilişsel becerilerinde artış göze çarpmaktadır. Bununla birlikte kahvaltının, çocukların davranışları üzerinde olumlu etkileri olduğunu da birçok çalışma göstermektedir”.
Kahvaltı hazırlığı oyunlaştırılmalı
Çocukların her gün süt grubundan 2 porsiyon besin almaya ihtiyaç duyduğunun altını çizen Sönmez, “Buna rağmen okul çağında çocuklar her gün aynı şeyleri yemek istemeyebiliyor. Bu noktada çocuklar için kahvaltı menülerinin olabildiğince çeşitlendirilmesi önem kazanıyor. Tam tahıllı ekmek, peynir, süt ve taze meyveden oluşan bir menü zaman içerisinde peynirli tost, yumurta, bitki çayı, taze sebze ile güncellenebilir. Aileler çocuklarına kahvaltı alışkanlığı kazandırmak için tabakları hazırlamayı oyun haline getirebilir. Her besin grubunun çocuğun tabağında yer alması hatırlatılmalı ve aldıkları besinlerin farklı renkte olması da önerilmelidir” dedi.
Kahvaltı yapma sıklığı artmalı
Beslenme ve çocuk gelişimi konusunda birçok araştırmayı incelediklerini dile getiren Pınar Süt Pazarlama Direktörü Serpil Veral; ortaya çıkan veriler sağlıklı yaşam alışkanlıklarına sahip bir yetişkinde, çocukluk döneminde düzenli kahvaltının etkisinin yüksek oranda olduğunu ve bu sebeple okul dönemi çocuklarının kahvaltı sıklığının artırılması gerektiğini belirtti. Veral, “Dünya çapında okul dönemi çocuklarını gözleyen araştırmalarda, çocukların kahvaltı etme sıklıklarının yaşları arttıkça azaldığı; çocukların yalnızca onda birinin haftanın her günü kahvaltı yaptığı ortaya çıkıyor. Bu sebeple çocukların kahvaltı alışkanlıklarının yaşamın ilk yıllarında geliştirilerek sağlıklı yaşam alışkanlıklarına katkı sağlamak oldukça önem kazanıyor” dedi.
Annelerin tercihi Pınar Süt oldu
Pınar Süt’ün kuruluş felsefesinin sağlıklı nesiller yetiştirmek olduğunu belirten Veral, çocukların dengeli bir kahvaltı yapabilmeleri için çocuklarda süt tüketimini teşvik ettiklerini ve bunun da karşılığını aldıklarını ifade etti. Bu konuda en güncel araştırma sonucunu da paylaşan Veral, “FikriMühim tarafından Türkiye çapında online anket yöntemiyle Ağustos ayında gerçekleştirilen ve ilkokula giden çocuğu olan 1308 annenin katıldığı araştırmaya göre katılımcıların yüzde 31’i beslenme çantasının olmazsa olmazının süt olduğunu belirtti. Annelerin beslenme çantası hazırlarken yüzde 23’lük oranla ilk sırada Pınar Süt’ü tercih ettiklerini belirtmeleri ise bizleri fazlasıyla gururlandırdı” dedi.
Bununla birlikte okul çağı çocuklarının hafif lezzetleri sevdiğini belirten Veral, Pınar Beyaz ve Labne gibi sürülebilir peynirleri çocuklara sevdiren marka olarak yaptıkları araştırmalarda da çocukların bu çalışmalardan etkilenerek kahvaltıda peynir yeme alışkanlığı kazandıklarını gördüklerini söyledi.
Sağlıklı bir gelecek için bugünden adım atılmalı
Kahvaltıda hangi besinlerin tüketilmesi gerektiği konusunda çocukların bilgilendirilmesinin önemini vurgulayan Serpil Veral, Doç. Dr. Sibel Sönmez’in bu alanda yaptığı araştırmanın, gelecekte sağlıklı yaşam alışkanlıklarına sahip olmak için bugünden adım atılması gerektiğini ortaya koyduğuna değindi. Doç. Dr. Sönmez’in açık büfe kahvaltıda çocukların kahvaltıdaki besin tercihlerini incelediği çalışması, çocukların doğru beslenme seçimlerini bildiğini ancak bunları uygulamadıklarını ortaya koyuyor. Bu nedenle çocukların kahvaltı alışkanlıklarının yaşamın ilk yıllarında geliştirilerek sağlıklı yaşam alışkanlıklarına katkı sağlamak oldukça önem taşıyor.