Çocuklu evlerde bunlara dikkat!

Ev ortamı, çocuklar açısından keşif ve oyun ortamı olduğunda her nesneye karşı meraklı olarak hareket ederler.

Bu noktada, tehlikelere ve risklere karşı henüz farkındalığı ve duyarlılığı gelişmemiş yaşlarda olanlar, ev kazaları açısından en büyük risk grubunda yer alır. Özellikle, 5 yaş altı çocuklar için, en sık görülen ev kazaları düşme, yanıklar ve zehirlenme olaylarıdır.

Ev kazaları konusunda en büyük koruma ve duyarlılık rolünü anne babalar üstlenir. Risklerin farkında olmak ve bu risklere karşı doğru önlemleri almak, kimi zaman hayat kurtarıcı bir öneme sahiptir. Bu doğrultuda, çocukların evde zarar görmesini engellemek için alabileceğimiz önlemler dâhilinde, onlara daha güvenli yaşam alanları sunmamız mümkün olacaktır.

Mutfak Güvenliği İçin Önlemler


Ev kazası ve yaralanma durumlarının büyük bölümünün gerçekleştiği mutfaklar, çocuklar için en tehlikeli alanlardan biridir. Bu anlamda, öncelikle keskin kenar ve köşeli eşyalarda koruyucu kenarlıklar kullanılmalıdır. Yanı sıra, küçük ev aletleri, kullanılmadığı zamanlarda kaldırılmalı; çatal, bıçak vb. kesici ve delici aletlerin bulunduğu dolaplarda emniyet kilidi bulunmalıdır. Deterjan ve diğer temizlik malzemelerini de çocukların erişemeyeceği dolaplarda muhafaza etmek, zehirlenme durumlarının önüne geçecektir. Buzdolabı, fırın ve bulaşık makinesinde de emniyet kilitleri ile önlem alınmalı, ayrıca buzdolabı üzerinde bulunan magnetler çocukların yutabileceği boyutta olduklarından kullanılmamalıdır. Zeminde kullanılan halının kaydırmaz ile sabitlenmesi de, düşme riskine karşı alınacak önlemlerdendir.

Salon / Oturma Odasında Alınacak Önlemler


En fazla eşyanın olduğu salon ve oturma odaları çocukların en çok ilgisini çeken alanlardan biridir. Bu anlamda, riskli alanlardan biri olan salonlarda ilk olarak mobilya, raf ve dolapların duvara sabitlenmesi ve dolap kısımlarının çocuk emniyet kilitleriyle kapatılması gerekir. Yanı sıra, çocuğun tırmanabileceği televizyon vb. alanlarda da bu sabitlemenin yapılması önem taşır. Odada şömine, soba bulunuyorsa önünde koruma bariyeri kullanılmalı, camlar cam güvenlik filmi ile kaplanmalıdır. Bütün sivri köşe ve kenarlar koruyucu ile güvenli hale getirilmeli, pencere için güvenlik kilidi, kapılarda da parmak koruyucu kullanılmalıdır. Prizler de plastik koruyucular ile kapatılmalıdır. 

Çocuk Odasını da Unutmamak Gerekiyor


Çocukların kendi özel alanları olan odalarında da pek çok risk faktörü yer alır. Bu nedenle bu odalarda da pek çok önlem almak gerekir. İlk olarak çocuk karyolanın pencere, priz, elektrik düğmesi ve varsa balkondan uzakta bir yere konumlandırılması gerekir. Yanı sıra karyola sabit değilse emniyet kilitleri ile sabitlenmeli ve odadaki tüm keskin köşeli alanlar kenar koruyucular kullanılmalıdır. Yine bu alan içinde halıda kaydırmaz kullanılarak sabitleme yapılmalıdır. Aydınlatma seçiminde çocuğun ulaşabileceği lambaderler yerine duvar ya da tavan aydınlatmaları tercih edilmelidir. Odadaki yüksek dolaplar duvara sabitlenmeli ve çekmece ve dolap kapakları için çocuk kilidi kullanmalıdır. Sandalye, sallanan koltuk gibi eşyalar düşme riskine açık olduğundan odada bulundurulmamalıdır.

Balkon ve Bahçe Güvenliği için Öneriler


Balkon güvenliğini sağlamak açısından, balkon kapısında güvenlik kilidi kullanılmalıdır. Balkonda masa, sandalye gibi eşyalar varsa çocuk bu ortamda yalnız bırakılmamalı, balkon parmaklıkları da koruyucularla güvenli hale getirilmelidir. Bahçe çocukların en keyifli oyun alanlarından biridir. Bu keyfi güvenli hale getirebilmek için, bahçedeki bitkilerin zararsız olduğundan emin olunmalıdır. Bahçe içerisinde yüzme havuzu varsa havuz güvenlik bariyeri ile düşe ve boğulma riskine karşı önlem alınmalıdır.
 

Kaynak: Milliyet Emlak

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri