Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasında 2021 yılı ihracat rakalmlarının bir önceki yıla göre yüzde 32,9 artışla 225 milyar 368 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti. Muhalefet partilerini de hedef alan Erdoğan, "Milletin felaketinden siyasi rant devşirme peşinde koşan muhalefetin abuk sabuk tekliflerine rağmen Türk ekonomisine asla kontak kapattırmadık" dedi. Erdoğan, Türk lirasıyla ticaret gerçekleştirilen ülke sayısının her geçen gün ileriye taşıdıklarını belirterek "Ne olur Türk lirası deyip geçmeyin. Bizim paramız çok önemli" ifadesini kullandı.
Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
"Son 2 yıla ait ekonomik veriler, Türkiye'nin başarısını açıkça ispat etti. Dünya Ticaret Örgütü'ne göre küresel mal ticareti hacmi itibariyle hamdolsun bizler burada hiçbir zaman yalnız kalmadık. Muhataplarımızı da yalnız bırakmadık.
'HER KRİZ AYNI ZAMANDA BERABERİNDE BİRÇOK FIRSATI DA GETİRİR'
Türkiye ekonomisi 2021 ekim ayı itibariyle salgın öncesi döneme göre 2 milyon ilave istihdam oluşturmuştur. Kıymetli arkadaşlar, her kriz aynı zamanda beraberinde birçok fırsatı da getirir. Tarih boyunca küresel kriz dönemlerini iyi değerlendiren ülkeler ekonomik bakımından çok büyük sıçrama yapma imkanına da kavuştular. Gazi Mustafa Kemal'in teşvik ve desteğiyle İzmir İktisat Kongresi'nde alınan kararların ömrü yalnızca 6 yıl sürdü. Menderes'in başlattığı kalkınma hamlesi 27 Mayıs darbesi akamete uğradı.
'2021 YILI TOPLAM İHRACATIMIZ 225 MİLYAR 368 MİLYON DOLAR OLARAK GERÇEKLEŞTİ'
Salgın nedeniyle ortaya çıkan alternatif tedarikçi arama ve bölgeselleşme eğilimi, ülkemizin coğrafi avantajını öne çıkarmış ve ihracatımızın önünü daha da açmıştır. Burası çok önemli, ihracatımız tarihimizde ilk kez 200 milyar doları aşarak orta vadeli program hedeflerinin de ötesine geçmiştir. Şimdi 2021 toplam ihracatımız geçen yıla göre yüzde 32,9 oranında artışla 225 milyar 368 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.
'MUHALEFET BU İŞTEN ANLAMAZ'
Türkiye ekonomisinin bizim dönemimizde kaydettiği ilerleme çok daha iyi anlaşılacaktır. Ama muhalefet bu işten anlamaz. Onların derdi başka. Bizim derdimiz aşk. İhracat, ihracat, ihracat. Biz şu anda dünyayla yarışıyoruz. Küresel bazda bir yarışın içindeyiz. Son 12 ayın 11'inde ihracat rekoru kırdık.
'EN FAZLA İHRACAT NEREYE BİLİYOR MUSUNUZ? AMERİKA; TÜRKİYE BUNU DA BAŞARDI'
Konuşuyorlar, ya sen konuşmaktan anlarsın. Ama benim anadoludaki vatandaşım durmuyor. Gaziantep'te durmuyor, Eskişehir'de durmuyor. Devamlı dünyanın neresinde bir pazar varsa orada dolaşıyor. İhracat yapılan 75 fasıl ürün grubunda cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat değerlerine ulaştık. En fazla ihracat nereye biliyor musunuz? Amerika. Türkiye bunu da başardı.
'HANİ DİYORLAR YA 'KARA AFRİKA', BUNLAR YARATILMIŞIN EN ŞEREFLİSİ'
Şimdi ilginç bir rakam vereceğim. İhracatımız Güney Amerika'ya yüzde 86,6. Güney Amerika nere, Türkiye nere. Avrupa Birliği dışı Avrupa ülkelerine yüzde 29. Kuzey Afrika ülkelerine, geçen yine biliyorsunuz büyük bir toplantı yaptık Afrika ülkeleriyle. Yüzde 44,8 artış göstermiştir. Hani diyorlar ya kara Afrika. Bunlar yaratılmışın en şereflisi. Biz bunlara gidiyoruz, gideceğiz. Nasıl burada futbol takımlarımızın yarısı Afrika'dansa. Bu pazarlar da bizimle beraber geleceği olgunlaştırıyor.
'TÜRKİYE BİRÇOK SEKTÖRDE SÖZ SAHİBİ BİR ÜLKE HALİNE GELDİ'
Bu rakamlarla Türkiye, birçok sektörde dünya ticaretinde söz sahibi bir ülke haline gelmiştir. Miktar yanında katma değer olarak da artan ihracatımız kg/birim değeri de yüzde 17 yükselişle 1,29 dolara çıkmıştır. Ayrıca TL'yle, burası da çok önemli, TL'yle ticaret gerçekleştirdiğimiz ülke sayısını her geçen gün ileriye taşıyoruz. Ne olur Türk lirası deyip geçmeyin. Bizim paramız çok önemli. İnşallah paramız belirleyici olacak, hiç endişe etmeyin.
'MAL TİCARETİNDEKİ GÜÇLÜ PERFORMANSIN HİZMET TİCARETİ RAKAMLARIMIZA MÜSPET YANSIDIĞINI GÖRÜYORUZ'
2021 yılı itibarıyla 205 ülke ve bölgeye ihracat işlemlerimizi milli paramız ile gerçekleştirdik. Türk Lirası ile yaptığımız dış ticaret hacmi 183 milyar liraya ulaşmıştır. Mal ticaretindeki güçlü performansın hizmet ticareti rakamlarımıza müspet yansıdığını görüyoruz. Hizmet ihracatımızın bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 60'a yakın artışla 53 milyar dolara ulaşmasını ve cari işlemler dengesine 23 milyar dolarlık katkı yapmasını bekliyoruz.
'2022 İHRACAT HEDEFİMİZİ 250 MİLYAR DOLAR OLARAK REVİZE EDİYORUZ'
OVP'nin geçtiğimiz yılki hedefini zaten aşmıştık. Bu programda önümüzdeki sene için yaklaşık 231 milyar dolarlık ihracat belirlemiştik. Gelecek yıl da bu rakamın üzerine çıkacağına inanıyorum. Bakan Bey sen de inanıyor musun? Bütün buradaki kardeşlerimiz de buna inandıktan sonra biz bunu aşarız. 2022 ihracat hedefimizi 250 milyar dolar olarak revize ediyoruz."