Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü Avrupa Birliği Anabilim Dalı tarafından düzenlenen konferansta konuşan İzmir Cumhuriyet Savcısı Ali Osman Kaynak, Türkiye’de son yıllarda dolaşıma sürülen kitap sayısının düştüğünü belirterek, “Emek veriyorsunuz ve sizin yazdığınız kitabın tamamı, matbaadan çıktıktan bir gün sonra internette yayınlanıyor” dedi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü Avrupa Birliği Anabilim Dalı tarafından düzenlenen ‘Fikri ve Sınai Haklara ilişkin Suçlarda Soruşturma Usulü’ konulu konferansta konuşan İzmir Cumhuriyet Savcısı Ali Osman Kaynak, dolaşımda olan kitap sayısının son yıllarda düşük olmasının sebeplerinden birisinin internette yayınlanması olduğunu söyledi.
DEÜ Merkez Kütüphanesi’nde düzenlenen Sosyal Bilimler Enstitüsü Avrupa Birliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Erdut, akademisyen ve öğrencilerin katıldığı programda konuşan Savcı Kaynak, toplumda fikri mülkiyetle ilgili bazı yanlış düşüncelerin olduğunu belirtti. Savcı Kaynak, “Biz bile fikri mülkiyetin sadece büyük şirketlerin haklarını savunan bir alan olduğunu düşünüyorduk ancak durum böyle değil. Fikri mülkiyetin, üretmeyi ve yaratıcılığı desteklediğini; toplumların gelişiminin önünü açan büyük bir alan olduğunu, henüz toplum olarak kabul edemedik. Bir kitabın tamamının fotokopi çektirilip satılması suçtur. Basit bir kompozisyon yazarken bile zorlanıyorsunuz ancak bu insanlar oturup 400-500 sayfa kitap yazıyor. Bunun zorluğunu düşünebiliyor musunuz? Türkiye’de son 5-10 yıldır, dolaşıma sürülen kitap sayısının ciddi oranlarda düştüğü belirtiliyor. Çünkü siz emek veriyorsunuz ancak sizin yazdığınız kitabın tamamı, matbaadan çıktıktan bir gün sonra internette yayınlanıyor” diye konuştu.
MAHKUMİYET ALIYORLAR
Haksız rekabetlerle ilgili hazırlanan iddianameler sonrası açılan davaların sonuçlanmaya başladığını da kaydeden Savcı Kaynak, “Şu anda endüstriyel tasarım ya da patente yönelik tecavüzlerin cezai koruması yok ancak haksız rekabet suçundan şikayetçi olunduğunda soruşturma yapıp iddianame düzenleyebiliyoruz. Hatta bunlarla ilgili mahkumiyet kararları çıkmaya başladı” dedi.
İNTİHAL EN BÜYÜK TEHLİKE
Toplantıda konuşan DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Avrupa Birliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Erdut, ise intihal ile gelen tehlikeye dikkat çekti. Bilim dünyasında intihalin ciddi bir tehlike olduğuna vurgu yapan Erdut, “Bilim işin içine girdiği andan itibaren en önemli tehlike intihal, sanayi işin içine girdiği zaman da en önemli tehlike taklit. Bütün bunların önüne geçebilmek için evrensel kurallar söz konusu” ifadesinde bulundu. Programın soru cevap bölümünün ardından Enstitü Müdürü Prof. Dr. Banu Dorukan, katılımlarından dolayı Savcı Kaynak’a teşekkür belgesi verdi.