İzmir’in Urla ilçesinde Sağlık Bakanlığına ait boş bir arsada, çürümeye terk edilmiş olan ambulansları, CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Meclis gündemine taşıdı. Bayır, Sağlık Bakanı Sayın Ahmet Demircan’ın yazılı olarak cevaplandırması istemiyle verdiği soru önergesinde, ‘’Her bir kuruşunda halkımızın alın terinden oluşan vergileri bulunan ve yine halkımızın ihtiyaçlarını gidermek üzere hizmete sunulan ambulans hizmetlerinden yararlanamayan birçok ilçemiz ve köyümüz varken, çürümeye terk edilen bu ambulansların içinde tıbbı malzemeler, sedye, yatak gibi önemli malzemelerin olduğu ambulansların ne zamandan beri arazide atıl vaziyette tutulmuştur? Çalışabilir durumda olan ambulansların gerekli bakımları yapılarak, ihtiyacı olan küçük beldelerimize, köylerimize farklı bir amaçla gönderilmemiştir? Devlet malını niçin bu durumda bırakılmıştır?’’ gibi sorular yöneltti.
İşte O Soru Önergesi;
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Anayasanın 98. Ve TBMM İçtüzüğü’nün 96. Maddeleri gereğince Sağlık Bakanı Sayın Ahmet Demircan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Urla’da Sağlık Bakanlığına ait boş bir arsada, terk edilmiş, çürümeye bırakılmış Ambulansların yer aldığı görülmektedir. Her bir kuruşunda halkımızın alın teri vergileri bulunan ve yine halkımızın ihtiyaçlarını gidermek üzere hizmete sunulan ambulans hizmetlerinden yararlanamayan, birçok ilçemiz ve köyümüz varken, çürümeye terk edilen bu ambulansların içinde tıbbı malzemeler, sedye, yatak gibi önemli malzemelerin olduğu da tespit edilmiştir. Bazen hastanelerimizde yoğunluktan dolayı sedye bulmakta bile zorlanan, sandalyelerde ya da ayakta tedavisi süren hastalarımızın tedavi edilmeye çalışıldığı inkâr edilemez bir gerçektir.
Bu bağlamda,
Ambulanslar ne zamandan beri arazide atıl vaziyette tutulmaktadır? Ambulanslar Urla’da ki arsaya hangi gerekçe ile bırakılmıştır? Arazide bulunan ambulansların sayısı kaçtır? Ambulanslar hangi tarihte, kaç para karşılığında satın alınmış ya da kiralanmıştır?
Arazide bulunan ambulanslarla ilgili Bakanlığınız ne planlanmaktadır? Ambulansların kaçı çalışabilir durumdadır? Ambulanslardan kaçı işlevini yitirmiştir?
Bu Ambulanslar iş göremez halde ise, bakımı ve onarımı yapılarak ihtiyacı olan il ve ilçelere niçin gönderilmemiştir?
Bakanlığınız, devletin malını neden bu durumda bırakmıştır?
Çalışabilir durumda olan ambulansların gerekli bakımları yapılarak, ihtiyacı olan küçük beldelerimize, köylerimize farklı bir amaçla göndermeyi planlıyor musunuz?
Ambulansların içinde çürümeye bırakılan sedye ve tıbbı malzemeler, yine ihtiyacı olan il, ilçe ve köylerimizdeki hastanelere gönderilmemesinin sebebi nedir?
Urla’daki arsaya terk edilmiş ambulansları ve tıbbı malzemeleri bırakan ya da bıraktıranlar hakkında bir işlem uygulanacak mı? Uygulanacaksa bunu kamuoyu ile paylaşacak mısınız?