Kaş'a gidiyorum bu hafta, kara ulaşımı olmayan bir koyda küçük şirin bungalovlarda kalacağım. Sanırım en çok sessizliğe, uykuya, sakinliğe, serinliğe, güneş ışığına ihtiyacım var. Yine bir mesleki deformasyon hali mi dersiniz, terzi kendi söküğünü dikemez mi dersiniz ihtiyaçlarımı yazdıkça bende bir şey eksikliği olduğunu farkettim. Tahmin etmişsinizdir D Vitamini eksikliğim var. Ee ben diyetisyenim bende neden eksik çünkü D vitamini ihtiyacımızın sadece yüzde 20 sini gıdalardan alabiliriz, geri kalanını sevgili güneşten almalıyız.
D vitamini eksikliğini genellikle pek hissetmeyiz ve kan değerine baktırmayı ihmal ederiz. Ülkemizde her 10 kişinin 7’sinde D vitamini eksikliği olduğu ve gün geçtikçe bu oranın arttığı yapılan çalışmalar ile belirlenmiştir. Yağda çözünen vitaminlerden biri olan D vitamininin birçok hastalığın önlenmesinde rolü vardır. Araştırmalar, ileri derecede D vitamini eksikliğinin diyabet, kalp-damar hastalıkları, kanser, raşitizm, demans (bunama) gibi hastalıklara sebep olabileceğini göstermektedir.
Kimler Risk Altında?
D vitamini eksikliği tüm yaş gruplarında görülebilir ancak ileri yaş ve hamilelik gibi dönemlerde eksikliği daha fazla gözlemlenmektedir. Koyu ten rengine sahip kişiler de eksiklik açısından risk altındadır. Güneşe çıkmayan ya da güneşe çıksa da doğru şeklide güneş ışınlarına maruz kalamayan kişilerde de eksiklik görülmesi muhtemeldir.
Günümüzde kapalı alanlarda vakit geçirme süresi artmış ve açık hava aktivitelerine olan ilgi azalmıştır. Güneşten yeteri kadar yararlanmamanın yanına bir de yetersiz beslenme eklenince eksikliğin görülmesi kaçınılmazdır.
Eksikliğinin Belirtileri
Sürekli ve geçmeyen kas/kemik/eklem/sırt ağrıları, kas güçsüzlüğü, yorgunluk ve uykusuzluk, baş ağrısı, değişken ruh hali ve depresyona yakın ruhsal durumlar, bitmek bilmeyen saç dökülmesi, kilo vermekte zorlanma, sürekli üşüme, aşırı terleme, göz altı morlukları gibi semptomlar D Vitamini eksikliğinizin olduğunun işaretleri olabilir.
Bu belirtilerin olması kesinlikle D vitamini eksikliğiniz var demek değildir veya bir belirtinin olmaması D Vitamini eksikliğinizin olmadığı anlamına gelmez. Bu yüzden D vitamini değerlerinize düzenli olarak baktırmanız, dengeli beslenmeniz ve doğru zamanda doğru şekilde güneşlenmenizi öneririm.
Şezlonguma uzandım. Güzel bir somonlu salata söyledim. Kahvaltıda da haşlanmış yumurtanın üzerine sızma zeytinyağı, pul biber ve kimyon gezdirip yemiştim. Gördüğünüz gibi yemeklerimde de D vitamini içeriğine dikkat ediyorum. Saat 11, aylardan ekim. Dolayısıyla güneş yağı sürmeden saat 14 e kadar keyifle güneşlenebilirim. Bu önemli. Güneş koruyucu olmadan güneşin dik geldiği saatlerde güneşlenmek vücudun D vitamini sentezini artırır. Eğer yazın ortasında olsaydık güneşlenme süresinin 15-20 dakika dahi olması yeterli olurdu.