Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı kadınlar sözleşmeden vazgeçmemiş, kadın örgütleri, Sivil Toplum Kuruluşları ve siyasetçiler skandal kararı Danıştay'a taşımıştı. Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi'nin feshine ilişkin 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı'nı hukuka uygun buldu. Daire İstanbul Sözleşmesini'nin Cumhurbaşkanı Kararı ile feshinin iptal istemini reddetti.
Danıştay, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine dair Cumhurbaşkanı kararının iptali istemini oy çokluğuyla reddederken kararda; İstanbul Sözleşmesi’nden çekinilmesine dair Cumhurbaşkanı kararının şekil ve yetki unsurları yönünden hukuka aykırılık görülmediği vurgulandı.
Öte yandan Danıştay 10. Dairesi, Anayasa’nın 104. maddesine göre, uluslararası antlaşmaları onaylama yetkisinin cumhurbaşkanına ait olduğu vurgusunu da yaptı.
Danıştay Savcısı, İstanbul Sözleşmesi ile ilgili Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararının iptali talebini son duruşmada yinelemiş ve "Dava konusu işlemin iptal edilmesi gerektiği düşünülmelidir" ifadelerini kullanmıştı.
Aralarında CHP, İYİ Parti ve sivil toplum kuruluşlarının da bulunduğu tüzel ve gerçek kişiler tarafından AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararının iptali için 220 dolayında dava açıldı. Bu davalarda, "çekilme kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması" talep edildi.
CHP'DEN İLK TEPKİ
Karara sosyal medya hesabından tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, "Danıştay, bir kişinin TBMM’yi, hukuku ve Anayasayı yok saymasına dur diyemedi" ifadelerini kullandı.