Buna göre, çalışanların iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak için yönetimle paylaşacakları davranış odaklı gözlemler karşılığında AKUT’a bağışta bulunulacak.
Danone Türkiye Sütlü Ürünler Lüleburgaz Fabrikası, hiçbir kaza yaşanmadan geçirdiği son bir yılı (Ocak 2020-Ocak 2021), AKUT Arama Kurtarma Derneği ile yaptığı anlamlı bir iş birliğiyle kutluyor. Bu kapsamda Lüleburgaz Fabrikası, çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak için paylaşacakları davranış odaklı gözlemler karşılığında AKUT’a bağışta bulunacak.
Özlem Taşdemir: “İş sağlığı ve güvenliği konusunda farkındalığı artırmayı hedefliyoruz”
Sıfır kaza hedefiyle faaliyetlerini sürdürdüklerini söyleyen Danone Türkiye Sütlü Ürünler Lüleburgaz Fabrika Müdürü Özlem Taşdemir, “Tüketicilerimize lezzetlerimizi ulaştıran çalışanlarımızın sağlığı ve güvenliğini sağlamayı önceliğimiz olarak kabul ediyor, bu doğrultuda olası riskleri değerlendirerek her türlü önleyici tedbiri alıyoruz. Bunun neticesinde kazasız geçirdiğimiz son bir yılı kutlarken hem iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışanlarımızın farkındalığını artırmayı hem de ülkemizin en değerli sivil toplum kuruluşlarından AKUT’a destek olmayı hedefledik. Bu kapsamda çalışanlarımızın fabrika yönetimiyle paylaştığı davranış odaklı gözlemleri, ayda bir kez olmak üzere onlar adına AKUT’a bağışta bulunarak iyiliğe dönüştüreceğiz. Bu projede bize destek olan AKUT’a ve değerli temsilcilerine teşekkür ediyoruz. Onlar sayesinde yalnızca çalışanlarımızın değil başka hayatların güvenliğinin sağlanmasına katkı sunabilmek bizim adımıza gurur verici” dedi.
“Davranış odaklı gözlemler sayesinde çalışanlarımız iş arkadaşlarının sağlığını ve güvenliğini koruyor”
Davranış odaklı gözlemler hakkında da bilgi veren Özlem Taşdemir, sözlerini şöyle sürdürdü; “Davranış odaklı gözlemler, iş sağlığı ve güvenliğine uygun olmayan durum veya davranışların yönetimle paylaşılmasını kapsıyor. İş kazalarının yüzde 88’inin* kişilerin davranışları kaynaklı olduğunun bilincinde olarak, operasyon sırasında güvensiz davranışların gözlemlenmesi ve raporlanması, tekrarının önlenmesi açısından çok değerli. Bu kapsamda, çalışanlarımızın standart operasyon prosedürlerine uygun olmayan ve güvensiz bir davranış gözlemlediklerinde, bunu paylaşmalarını talep ediyoruz. Biz her ay, bu gözlemlerini paylaşan arkadaşlarımız adına AKUT’a bağışta bulunacağız, daha da önemlisi bu arkadaşlarımız, çalışma arkadaşlarının güvenliğini sağlayacak, belki de hayatını kurtarmış olacak. Üretim hatlarında gözlük takılmadan yürünmesi, malzeme kaldırırken yanlış vücut duruşu nedeniyle oluşabilecek bel sakatlanmaları, kimyasal odaya yetkisiz personelin girmesi de iş sağlığı ve güvenliğini tehlikeye atan durumlara örnek teşkil ediyor. Bunların önceden tespit edilebilmesi ve önlem alınması adına, davranış odaklı gözlemleri son derece önemsiyoruz.”
Recep Şalcı: “Bu iş birliğinde hayat kurtarma çift taraflı çalışacak”
Bu sene 25’inci yılını kutlayan, Türkiye’nin ilk arama kurtarma sivil toplum kuruluşu AKUT Arama Kurtarma Derneği Başkanı Recep Şalcı ise çeyrek asır boyunca sadece gönüllülerin özverili çalışmaları ve bağışlarla var olmaya ve hayat kurtarmaya devam ettiklerine dikkat çekerek, “Bizim sloganlarımızdan biri ‘AKUT Hayat Kurtarır’. Yurt içi ve yurt dışında yaptığımız operasyonlar, özel kuruluşlar ve kamu kurumları ile yürüttüğümüz ortak projelerle sayısız hayata dokunduk. Bu kapsamda özel sektör kuruluşlarıyla özellikle farkındalık ve eğitim konularında yaptığımız çalışmalar bizim temel faaliyet alanlarımızdan biri. Danone ile yaptığımız bu iş birliği sonucu, hayat kurtarma çift taraflı çalışacak. Bir tarafta iş kazalarında yükseltilecek farkındalık sonucu hayatlar kurtulacak. Diğer tarafta ise yapılan bağışlar, afetlerde hayat kurtarmak için kullanılacak” diye konuştu.