Türkiye’nin erken aşama teknoparkları arasında birinci olan ve 100’ü aşkın firmaya ev sahipliği yapan ilk teknoparkı olmanın gururunu taşıyan DEPARK, Dalya Töreni kapsamında firmaları ile iletişim ağını güçlendirmek adına bir dizi etkinlik düzenledi.
DEPARK’ın her biri özgün alanlarda faaliyet gösteren firmalarının yer aldığı etkinlikte temel amaç, firmaların bir araya gelerek tanışmalarını, proje ve fikirlerini paylaşarak ortak etkin fikirler ortaya çıkarmalarını ve DEPARK bünyesinde ortaya çıkan verimli projelerini aktarmalarını sağlayarak yeni proje ve özkuluçkalar (spin-off) yaratabilmek oldu. Tören kapsamında yapılan speed networking (hızlı iletişim tekniği) ve B2B (birebir görüşmeler) görüşmeleri ile firmalar hem kendi ekosistemlerini daha yakından tanıdı hem de birbirleri ile bütünleşik iletişim kurarak proje üretimleri ve Ar-Ge gelişmelerine katkıda bulundu. Etkinliğin maksimum verimde geçmesini sağlamak amacıyla öncelikle DETTO Ekibi Speed Networking eğitimi aldı. Ertuğrul Belen tarafından verilen bu eğitimde ‘ağ kurma’ ‘asansör konuşmaları’ ‘etkin iletişim’ gibi konular üzerinden detaylı bilgiler aktarıldı. Her firmadan bir kişi olmak üzere 60 firma temsilcisinin katıldığı Speed Networking seansında katılımcılar yüz yüze tanışarak birbirlerine projelerini aktarma fırsatı elde etti. Firmaların yanında İZKA, sivil toplum kuruluşları, yatırımcılar ve girişimcilerden oluşan katılımcı sayısı ise 300’e ulaştı.
DEPARK Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Özgören ise; “Sayımız bugün itibariyle 122, kabul edilen 8 projenin de işlemleri sürüyor. DEPARK firmalarımızda çalışan sayısı 1000’i aştı. Ve bizler aktif olarak İzmir’deki inovasyon hareketini yönetmekteyiz.” dedi. 2013 yılının Mayıs ayında Nar Kompleksi ile hayata geçtiklerini belirten Prof. Dr. Özgören, “İlk firmamız olan Bilims‘ten Onur Keskin’i aradığımızda telefonu Silikon Vadisi’nde çalıyor. Hikâyesi kuluçka firması olarak bir konteynerde başladı ve şu an fabrika kurmak üzere. Bu durum hızlı ve güzel giden kuluçka süremizin bir göstergesidir. Mayıs 2013’te DETTO’yu kurduk ve 10 milyon lira ödenekle 1513 projesini aldık. Bu sayede Dokuz Eylül Teknoloji Transfer Ofisi olarak çalışmalarımızı başlattık. İzmir’i inovasyonun başkenti haline getireceğiz.” dedi.
DEPARK’ın 100. firma ödülü ise güneş enerjisi ve elektrikle çalışan çevreci araba üreten Kodeco firmasının oldu. Kodeco Gelen Müdürü Kerem Odabaşı ise, “Bu proje üniversite çıkışlı bir proje. Üniversite ekosisteminde geliştirilen projeler sürdürülebilirlik açısından oldukça değerli oluyor. Başından sonuna kadar DEPARK’ın desteğini gördük. Böylesine samimi bir ortamda çalışıyor olmak gerçekten mutluluk verici.” dedi.