İZ-AFED (İzmir Afet Bilinci, Çevre ve İklim Farkındalığı Derneği Başkanı ve Afet Uzmanı Servet Ertaş’ın moderatörlüğünde İzmir Mimarlık Merkezi yapılan etkinlikte, dinleyicilerle karşılıklı etkileşim içerisinde (interaktif olarak) gerçekleştirildi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesinde Merhum Ahmet Mete Işıkara’nın ekibinde de yer alan ve daha sonra profesör olarak Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümüne geçen Yerbilimci -Sismolog Prof. Dr. Şerif Barış, İzmir'in fay haritasını dinleyicilerle paylaşarak tek tek açıkladı.
Barış, “İzmir’de 1900 ile 2023 yılları arasında yaklaşık 11.000 adet irili ufaklı depremin kaydedildiğini, bunların çoğunun 6’nın altında büyüklükte depremler olduğunu belirtti. Barış; “İzmir halkını korkutmak istemem ama İzmir’de meydana gelecek depremin yapı stokunun eski ve dayanıksız olması nedeniyle yapısal hasara ve yıkıma sebep olabileceğini, bunun için depreme hazırlığın bireylerden ve evlerden başlanması gerekir. Deprem anında çök-kapan-tutun şeklinde hedef küçültme, hayat kurtarabilir” dedi.
Depreme hazırlık konusunda merkezi hükümet kadar, yerel yönetimlere de önemli görevler düştüğünü, Belediye Kanunun 53. Maddesinde bunun belirtildiğini ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi AKOM Merkezinin buna en güzel örnek olduğunu, kendisinin de bu merkezin danışmanlığını yaptığını anlattı.
Dinleyicilerin bu örnek karşısında İzmir’e dair sitemlerini ve kaygılarını dile getirdikleri etkinlikte, bir dinleyici “İzmir’de ne İstanbul gibi doğru düzgün bir AKOM Merkezi var, ne de İzmir’li belediyeler bu konuyu önemsemiyor. Afetler, özellikle deprem öncesi hazırlık, planlama ve ekip kurulumu gibi çalışmalar sadece 1-2 ilçe belediyesi ile sınırlı. Geri kalan ilçe belediyeler ise hiçbir şey yapmıyor. Depremden önce hazırlık yapmak yerine, depremden sonra yardım kolisi dağıtırken fotoğraf çektirip reklam yapmak, belediye başkanlarının daha çok işlerine geliyor” diye sitem ve kaygısını dile getirdi.
Moderatör Servet Ertaş da toparlama konuşmasında, "Ne yazık ki ülkemizde afet, çevre ve iş güvenliği bilinci çok zayıf. Bu üç konuda toplumsal farkındalığı artırmak için çabalıyoruz. Sadece depremden depreme uyanan ve bir süre sonra kaybolan saman alevi gibi bir duyarlılıkla bu iş olmaz. Bugünkü etkinlik de bu duyarlılık ve farkındalığı diri tutmaya yönelik bir çabadır. Bugünkü etkinliği tüm iletişim kanalları ile duyurduk. Ancak ne yazık ki ilgi ve duyarlılık işte bu salondaki insanlar kadar. Başta sayın hocam olmak üzere, katkı ve katılımınız için hepinize teşekkür ederiz” diye sözlerini tamamladı.
Prof. Dr. Şerif Barış’a etkinliğe katkı ve katılımı anısına İZ-AFED Derneği adına Yönetim Kurulu Üyesi Canan Başaran plaket verdi. Etkinlik, plaket takdimi sonrası hatıra fotoğrafı ile sona erdi.