DEÜ, ENDÜSTRİ 4.0 YENİ İSTİHDAM ALANLARI YARATACAK

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Denizcilik Fakültesi’nin düzenlediği Sanayi 4.0 ve Limanlar konulu 3. Ulusal Liman Kongresi, Denizcilik Fakültesi Çakabey Deniz Feneri Konferans Salonu’nda düzenlendi

Kongrede, Türkiye’nin küresel deniz taşımacılığına entegre olan transit bir liman ülkesine dönüştürmenin hedeflendiği, bu hedeflere ulaşmak için kapasite, teknoloji ve verimlilik yönünde gelişimlere açık olunması gerektiği vurgulandı. 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdür Vekili Bülent Sönmez, Türkiye Liman İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kenan Selçuk, İMEAK İzmir Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mihri Çelik ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Durmuş Ali Deveci ile çok sayıda davetlinin katıldığı kongrede konuşan DEÜ Rektör Vekili Erdal Çelik, endüstri devrimlerinin birbirini izleyen bir gelişim gösterdiğini belirterek, üretim sektöründeki devrimler sonrasında ülkelerin değişime ayak uydurmak durumuna geldiğini söyledi. Çelik, Endüstri 4.0 ile çok fazla bilgi ve veri analiziyle karşı karşıya kalınacağını ifade ederek, “Endüstri 4.0’a başlayınca yeni nesil yazılımlar, bilgiler ortaya çıkacak, cihazların kendi kendine konuşması ve siber savaş durumlarıyla karşılaşacağız” dedi.


Endüstri 4.0’ın hastaneden postaneye kadar her noktaya uygulanabileceğini dile getiren Çelik, “Otonom robotların içinde bulunduğu sistemler devreye girecek. Kendini tamir eden sistemler ortaya çıkacak. Önümüzdeki yıllarda hayal gibi gözüken robot avukatlar devreye girecek, yeni makine dilleri ortaya çıkacak. Kendi kendini tamir eden sistemleri göreceğiz. Çok fazla bilgi ile karşılaşacağız. Bunların analiz edilmesi de çok önemli bir çalışma kalemini oluşturacak” diye konuştu. 

YENİ İSTİHDAM ALANLARI OLUŞACAK
 

“Endüstri 4.0 ile işsizlik ortaya çıkacak” söylemlerinin doğru olmadığını anlatan Rektör Çelik, şunları söyledi:
“Gelecekte insanlar işsiz kalacak deniyor, böyle bir şey yok. Farklı iş alanları ortaya çıkacak. Robotik sistemlerinin artmasıyla yeni inovatif iş alanları ortaya çıkacak. Yüksek tecrübeye sahip kişilere ihtiyaç olacak. Eğitim sistemi değişecek. Toplum-üniversite, sanayi-sanat ve toplum-kamu ortaklıkları olacak. Dokuz Eylül olarak sadece teknoparklara bağlı kalmadan sağlıkpark, sosyopark ve sanatpark alt yapılarını oluşturuyoruz. Tek boyutlu olmayacağız. Disiplinler arası çalışmaları ön plana çıkaracağız.”

“TÜRKİYE TRANSİT BİR LİMAN OLACAK”


Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Durmuş Ali Deveci de, limanların endüstri 4.0 dönüşümünü sağlayarak geleceğe daha güvenle ilerlemesini arzuladıklarını söyledi.

 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdür Vekili Bülent Sönmez, ekonomideki ilerlemelerin denizcilik sektöründe de kendini gösterdiğini belirterek, Türkiye’nin önemli atılımlar gerçekleştirdiğini söyledi. Sönmez, “Bakanlığımız Türkiye’yi küresel deniz taşımacılığına entegre olan transit bir liman ülkesine dönüştürmeyi hedefliyor. Bu hedeflere ulaşmak için kapasite, teknoloji ve verimlilik yönünde geliştirmeliyiz. Endüstri 4.0, yapay zekâ, karanlık fabrikalar, üç boyutlu yazıcılar, insansız limanlar günümüz literatürüne girmiştir. Yaşanan bu gelişmeler, üretim ve lojistik yöntemlerini değiştiriyor. Hedefimiz bu değişimlere hazırlanmak ve stratejileri buna göre belirlemek olmalıdır. Bakanlığımız bu yönde projeler geliştirmektedir” dedi. Türkiye Liman İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kenan Selçuk da, limanların Endüstri 4.0 dönüşümü konusunda çalışmalar yaptıklarını kaydederek, dünya deniz ticaretinin bu yönde hızla ilerlediğini ifade etti. 
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri