Türkiye’nin yükseköğretimdeki marka kurumlarından biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi, bir ilke daha imza atarak bünyesinde faaliyet gösteren İzmir Biyotıp ve Genom Uygulama ve Araştırma Merkezi (İBG)’nin 6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamında yeterlik almasını sağladı.
Araştırma Altyapıları Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda tematik araştırma laboratuvarı sınıfında kabul edilen DEÜ İBG, yeni dönemde Kalkınma Bakanlığı’ndan 2022 yılına kadar 150 milyon TL’lik mali destek alacak. ODTÜ MEMS Merkezi, Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) ve Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) ile birlikte yeterlilik başvurusu kabul edilen DEÜ İBG, böylece araştırma faaliyetlerini daha kapsamlı ve detaylı şekilde yapabilecek.
Yaşam bilimleri ve biyotıp alanında güçlü bilimsel araştırmalar yapan İBG için yeni bir dönemin başladığını ifade eden Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kasman, “Ülkemizin gurur kaynağı olan DEÜ İBG’nin tematik araştırma laboratuvarı olması için yaptığımız girişimler, nihayet karşılığını buldu. DEÜ İBG adına araştırma altyapılarına yeterlilik verilmesine ilişkin hazırladığımız dosyayı değerlendiren Araştırma Altyapıları Kurulu, başvurumuzu onaylayarak yeni bir dönemi başlatmış oldu. Bu sayede DEÜ İBG, 5 yıl içinde 150 milyon TL’lik mali destek almaya hak kazandı. Başta bize bu izni veren kurul üyeleri olmak üzere; sürecin oluşturulmasında bizlere destek olan mesai arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
DAHA KAPSAMLI ÇALIŞILACAK
Yaşam bilimleri ve biyotıp alanında güçlü bilimsel araştırmalarla, inovasyona ilham veren buluşlar yapmak amacıyla faaliyet gösteren İBG’nin yeni dönemde daha kapsamlı çalışmalar yapacağını açıklayan Rektör Kasman, “Alınacak mali destek sayesinde özellikle kişiye özgü hassas tıp alanında yoğunlaşan translasyonel araştırmalar ile yenilikçi ürün ve teknolojileri geliştirmeye odaklanacağız. Bunun yanı sıra; hedefe özgü biyoteknolojik ilaçların geliştirilip ticarileştirilmesinde, sanayicimizin ihtiyaç duyduğu teknik bilgi (know-how) transferinde, ürün sertifikasyon analizlerinde, preklinik çalışmalarda ve pilot üretim optimizasyon hizmetlerinde kapsamlı çalışmalar yürüteceğiz” dedi. Rektör Kasman, İBG’nin yeni dönemde de nitelikli araştırmacılar ve uzmanlar yetiştireceğini sözlerine ekledi.
MÜKEMMELLİK MERKEZİ
DEÜ İBG Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öztürk ise “6550 sayılı kanun kapsamında verilmiş olan bu karar sayesinde İBG tüzel kişilik kazanmıştır. İBG ile birlikte, ODTÜ MEMS Merkezi, Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi(SUNUM) ve Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) de Araştırma Altyapısı statüsünü kazanmıştır. Böylece, İBG ülkemizin devletçe tanınan ilk dört mükemmellik merkezinden birisi olarak, önceden belirlenmiş yüksek performans hedefleri doğrultusunda Kalkınma Bakanlığı’ndan maddi destek alma hakkını elde etmiştir. Temelleri 2007 yılında atılmış olan ve geçen 10 yıl içerisinde üniversitemizin tüm rektörleri tarafından sürekli destek gören, birçok akademik ve akademik olmayan üniversite personelimizin emeklerinin meyvesi olan İBG bu yeni statü sayesinde Dokuz Eylül Üniversitesi'nin bilim ve teknolojide evrensel boyutları yakalamasına katkı sağlayacaktır. İBG’nin misyonu, yaşam bilimleri ve sağlık alanında Türk insanına ve tüm insanlığa hizmet etmektir. Bu başarıda emeği olan tüm çalışma arkadaşlarıma ve meslektaşlarıma teşekkür ederim” dedi.
ŞİMDİ NE OLACAK?
Araştırma Altyapıları Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda DEÜ İBG, bir ay içinde araştırma altyapısı yönetim kurulunu toplantıya çağıracak. Yönetim kurulu ilk toplantısında yönetim kurulu başkanını seçecek. Daha sonra amaç, faaliyet alanları, performans göstergeleri, tarafların hak ve yükümlülükleri ile altyapıya devredilecek taşınır, taşınmazlar gibi hususları belirten kuruluş protokolü hazırlanacak. Yeterlilik kararına esas olan başvuru dosyası temel alınarak hazırlanan bu protokol, bir dosya halinde Araştırma Altyapıları Kurulu’na sunulacak. Yeni dönemde DEÜ İBG, personel görevlendirme yaparken istihdam da sağlayacak.