DEÜ’NÜN KEŞFİ MERSİN TARİHİNE IŞIK TUTACAK

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) tarafından Mersin’in Mezitli ilçesinde yer alan Soloi- Pompeiopolis antik kentinde yapılan kazılarda 1700 yıllık büst bulundu.

DEÜ Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, büstün; dünyanın en seçkin eserleri arasında olduğunu belirterek, “Kentin tarihine ışık tutacak bir keşfe imza attık” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Mersin Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle Soloi-Pompeiopolis antik kentinde yürütülen kazılarda gün yüzüne çıkarılan 1700 yıllık ‘portre büst,’ arkeoloji dünyasına ışık tutacak.


‘Sanat ve estetik harikası’ olarak nitelendirilen 82 santimetre yüksekliğindeki büstün, dönemin önde gelen aristokrat, yönetici ya da komutana ait olduğu belirtilirken; eserin kime ait olduğuna ilişkin çalışmalar başlatıldı.  
DEÜ Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, sütunlu ana cadde üzerinde ortaya çıkarılan ve ince kristalli beyaz mermerden yapıldığı anlaşılan toga,yani Roma dönemi kıyafeti giymiş bir erkeğin tasvir edildiği portre büstün, teknik ve stil özellikleri bakımından II. yüzyıl sonu ya da III. yüzyıl başında yapıldığını söyledi.


Kazıların 1999 yılında bu yana devam ettiğini hatırlatan Yağcı, “Pompeiopolis Sütunlu Caddesi’nde bugüne kadar pek çok heykel ortaya çıkarıldı. Bulunan son eser bölgede sanat harikası eserlerin varlığını işaret ediyor. Gün yüzüne çıkarılan eser, alın üzerinde birkaç saç buklesi, burun, birkaç sakal buklesi ve kıyafetinin bazı kıvrımları kırık olmasına rağmen oldukça sağlam görünüyor. Tepesindeki saçların bir kısmında kahverengi boya izleri eseri var. Bulunan bu eserler Kilikia’nın ve Soloi Pompeiopolis’in kendine özgü heykeltıraşlık karakterini de öne çıkarıyor. Bu büstü, dünyadaki örnekleri arasında en seçkin eserlerden biri olarak niteleyebiliriz” dedi. 

ÖNEMLİ BİR ŞAHSİYET
 

Gün yüzüne çıkarılan büstün, o dönemin önemli bir şahsiyetine ait olduğunu düşündüklerini kaydeden Yağcı, “Bu büstte tasvir edilen kişi baş hafif sağa dönük vaziyette ileri doğru sert şekilde bakıyor. Dikdörtgene yakın bir alın, kabarık ve kıvırcık saç bukleleri ile doldurulmuş. Benzer bukleler sakallarda da görülüyor. Gür bir biçimde işlenmiş sakallar, çeneden öne doğru yönlendirilmiş, kaşlar hafif bir yay çizerken dolgun ve çıkık işlenmiş, derin bir göz çukuru bulunuyor. Belirgin elmacık kemikleri ve burnun iki yanındaki çizgilerin derinliği ile yüz çökük bir görünüm kazanıyor. Kazı ekibine göre saç ve sakal yapılandırılmasında kullanılan yoğun matkap ile açılan delikler, teknik ve stil bakımından Geç Antoninler Dönemi (II. yüzyılın II. yarısı) modasını hatırlatsa da ayrık ve çıkık sakal ile portre büst, Severuslar Dönemi’nde yapılmış olduğunu düşündürüyor. Büste konu olan kişiyi bulmalıyız. Çünkü kentin tarihine ışık tutacağını düşünüyoruz” diye konuştu. 
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri