Devecilik kültürü ve deve güreşleri geleneğine bilimsel bir kimlik kazandırmak amacıyla düzenlenecek festivalle, deve güreşlerinin Kırkpınar’ı olarak kabul edilen Uluslararası Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali’nin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne girmesi de amaçlanıyor.
8’i yurtdışından toplam 70 akademisyen sunum yapacak
17- 19 Kasım 2016 tarihleri arasında Selçuk’ta düzenlenecek olan sempozyumda sunum yapacak akademisyen sayısı ise 70. Bu akademisyenlerden 2’si Azerbaycan, 2’si Birleşik Arap Emirlikleri, 1’i Fransa, 1’i Cezayir, 1’i Hollanda, 1’i İran olmak üzere 8 akademisyen de yurtdışından katılacak. 1. Uluslararası Selçuk - Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu’nda yapılacak sunumlar fen bilimleri ve sosyal bilimler olmak üzere iki ayrı kategoride yapılacak.
Dünyanın takip ettiği festival
Temel amacı devecilik kültürü ve deve güreşleriyle ilgili olarak yapılan çalışmalara bilimsel bir nitelik kazandırmak olan sempozyumun Selçuk’ta düzenlenmesi ise Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali’nin diğer deve güreşi festivalleri içerisinde ayrı bir öneme sahip olmasından kaynaklanıyor. Hem etnik kimlik, hem de dini kimlik açısından tarih boyunca önemini kaybetmeyen devecilik kültürünün gelecek nesillere aktarılması da sempozyumun amaçları arasında yer alıyor. Her yıl Ocak ayının 3. Pazarı günü İzmir ili Selçuk ilçesinde düzenlenen, deve güreşlerinin Kırkpınar’ı olarak nitelendirilen festival, çevre il ve ilçelerden çok sayıda seyircinin katılımıyla gerçekleşiyor. Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali ulusal basının yanı sıra Uzakdoğu ve Avrupa basını tarafından da takip ediliyor. Genel olarak erkek seyircilerin yoğun ilgi gösterdiği festivalde son yıllarda kadın seyirci sayısının da giderek arttığı gözlemlendi.
Devecilik kültürü de dünyanın ilgi odağı olacak
Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali katılımcı sayısının fazlalığı ve organizasyonun büyüklüğü nedeniyle daha önce Guinness Rekorlar Kitabı’na da girmişti. Dünya Festivaller Kitapçığı’nda da yer alan Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali bu yıl ilki düzenlenecek olan sempozyumla bilimsel bir zemine oturmuş olacak.
Festivalin yanı sıra bugün artık unutulmaya yüz tutan devecilik kültürünün gelecek kuşaklara aktarılması ve bu aktarımın bilimsel temellerle yapılmasını amaçlayan sempozyum; Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali’nin UNESCO Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi’ne dahil olması yolunda da önemli bir adım atılmasını sağlayacak. Ayrıca sempozyum sürecinde hava şartlarının müsait olması durumunda Pamucak Arena’da Daylak Güreşi de yapılacak.
Hayvan hakları ihlali yok
17 – 19 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan Selçuk Efes Deve Güreşleri ve Devecilik Sempozyumu’na daha önce bilim insanlarını davet eden Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı; “ Bu yıl birincisi düzenlenecek olan sempozyuma devecilik kültürü ve deve güreşleriyle ilgilenen fen ve sosyal bilim insanlarını davet etmiştik. Bu davetimize yurt içinden ve yurt dışından 70 akademisyenden gelen katılım talebi bizleri çok mutlu etti. Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali bilindiği üzere deve güreşleri festivalleri içerisinde apayrı bir yere sahip. Kuşkusuz festival bu özelliğini develere ve devecilik kültürüne Selçuk’ta verilen önemden alıyor. Sadece ilçemizde değil; ülkemizde yapılan deve güreşleri festivallerinin de dünyada eşi benzeri olmayan organizasyonlar olduğunu ifade edebiliriz. 1983 yılından beri Selçuk’ta yapılan bu festivallerin bir özelliği de güreşlerde kesinlikle hiçbir hayvan hakkı ihlaline müsaade edilmemesi ve herhangi bir şekilde bahis oynanmamasıdır. Bu festivalle amaçlanan bir anlamda özümüzde bulunan devecilik kültürünün yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasıdır” dedi. Bu yıl ilk defa düzenlenecek olan Selçuk Efes Deve Güreşleri ve Devecilik Sempozyumu kapsamında yapılacak Sosyal Bilimler sunumları Selçuk Efes Kent Belleği’nde, Fen Bilimleri sunumları ise Selçuk Belediyesi Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı Toplantı Salonu’nda gerçekleşecek.