Dezenfektan Kullanmak Büyük Tehlikelere Yol Açabilir!

El dezenfektanları triklosan içermiyorsa bile tamamen güvenli olmayabilirler.  

Bazı el dezenfektanları bakterileri yok etmek için alkolün anti mikrobik özelliğinden yararlanıyor. %65 oranında etil alkol içeren anti bakteriyel sabun ve jeller tüketildiğinde vücuda zararlıdır. 
 
Etil alkol, bağışıklık sisteminde bozukluklara ve aşırı duyarlılıklara yol açar ve sonuç olarak astım ve kronik cilt hastalıklarına neden olur. 
 
Kirli ellerde işe yaramıyor
El dezenfektanı kullandıktan sonra ellerimizin temiz olduğunu düşünebiliriz. Elleriniz fazlasıyla kirli ise bu dezenfektanlar bütün kalıntıları ya da mikropları yok edemeyebilir. El dezenfektanları ya da ıslak mendiller her durumda etkili değildir ve aşırı miktarda kire karşı etkili olamayabilir. El dezenfektanları sadece su ve sabuna erişimin mümkün olmadığı zamanlarda kullanılmalıdır.
 
Nörovirüse karşı etkili değil
İshal ve kusmaya neden olan nörovirüs son derece bulaşıcıdır.  El dezenfektanları nörovirüsün insanlara bulaşmasını engelleyecek kadar etkili değildir. Bu nedenle bu virüs grubuna karşı yeni ürünler geliştirilmeli ve değerlendirilmelidir. 
 
Yapılan bir araştırmada ellerini el dezenfektanı ile temizleyen sağlık görevlilerinin nörovirüs salgınlarında ellerini su ve sabun ile yıkayanlardan daha çok etkilendiği gözlemlenmiştir.
 
Kuru cilde neden olur
Alkol bazlı ve anti bakteriyel el dezenfektanları cilde zararlıdır. Bazı dezenfektanların içerdiği yüksek alkol miktarı derinin ilk katmanındaki yağı kurutabilir.  Sonuç olarak cildin koruyucu katman işlevini engelleyebilir ve deride kuruluk, kızarıklık ve hatta soyulmaya neden olabilir. Küçük çocukların ciltleri yetişkinlerden çok daha hassas olduğu için el dezenfektanları kullanmamalılar. 
 
Koku için katılan bilinmeyen kimyasallar
Birçok el dezenfektanı kimyasal kokular içerir. Bu kimyasallar rahatsız edici olabilir ve alerjilere neden olabilir.  Sentetik kokular çoğu zaman hormonları taklit eden endokrin bölücüler içerir. Genital organların gelişimini etkileyebilir. "Kokulu"  el dezenfektanlarından uzak durmanızı öneririz.
 
Alerji gelişimi
Triklosana maruz kalmış 18 yaşın altındaki bireylerin mevsimsel alerjilere daha duyarlı olduğu gözlemlenmiştir. Temiz ortamlara aşırı maruz kalma alerjilerin artmasına neden olmuştur. Aileler çocuklarını bakterilere maruz bırakmayarak onların  bağışıklıklarının güçlenmesini önlüyor. Böylece alerjiler ve bağışıklık sistemi hastalıkları riskinin artmasına neden olur. 
 
Yanıcı maddeler
Alkol jel tutuşabilir ve yarı şeffaf mavi bir alev yaratır. El dezenfektanları yandığı zaman karbon monoksit ve karbondioksit salınımı oluşabilir. Yangın tehlikesini azaltmak için dezenfektan kullanıcıları ellerin tamamen kuruyana kadar ellerini ovalamaya devam etmeli. Böylece alkolün buharlaştığından emin olabilirsiniz.
 
Dezenfektanları alevlerden uzak tutun. Dezenfektan yanması ile çıkan bir yangını söndürürken her zaman solunum yollarınızı korumaya özen gösterin.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri