Dikkat Damar sertliği inmeye yol açabiliyor!

Damar sertliğinin oluşmasında yüksek tansiyon, sigara ve alkol kullanımı, obezite, kolesterol yüksekliği ve hareketsizlik gibi faktörlerin etkili olduğunu belirten Özel Tınaztepe Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Koordinatörü Prof. Dr. İsa Durmaz...

Halk dilinde damar sertliği olarak bilinen atardamar hastalığının sıklıkla 50 yaş üzerinde görüldüğünü bildiren Özel Tınaztepe Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Koordinatörü Prof. Dr. İsa Durmaz, yaş ilerledikçe görülme sıklığının daha da arttığını kaydetti.  
Damar sertliğine sebep olan faktörler hakkında bilgi veren Prof. Durmaz şunları söyledi:
“Damar sertliğinin oluşmasında hipertansiyon, sigara kullanımı, kan yağlarının yüksekliği ve diyabet birinci derecedeki risk faktörleridir. Bunların dışında aşırı alkol kullanımı, kolesterolden zengin gıda ile beslenme, obezite, sedanter yaşam ve hareketsizlik, ailesel yatkınlık ve doğal olarak yaşlanma, damar sertliğinin oluşmasında rol oynayan faktörlerdir. Gut hastalığı ve homosisteine, fibrinojen yüksekliği, hipotiroidi (tiroid bezinin az çalışması) de damar sertliğine sebep olabilmektedir.”
Damar sertliğinin birçok sağlık problemini de beraberinde getirebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Durmaz, “Damar sertliği, şah damarları ve beyin damarlarını tutması durumunda inme, kalp damarlarını tutması durumunda enfarktüs, kol ve bacakları tuttuğu zaman kol ve bacaklarda, iç organ damarlarını tuttuğu zaman iç organlarda kangrene yol açabilir. Şah damarlarındaki darlıklar ani senkop (baygınlık hissi), baş ağrısı, baş dönmesi şeklinde belirtiler verir. Yakınmalar gerçekten şah damarı darlığına bağlı ise tedavi edilmediği takdirde inmeye sebep olabilir. Beyin damarlarındaki tıkanıklar ve anevrizmalar ise yine inme ve beyin kanamalarına yol açabilir” diye konuştu. 
 
KARIN AĞRISIYLA BELİRTİ GÖSTERİYOR 
 
Bacaklardaki damar problemlerinin önce yürüme zorlukları ile başladığını anlatan Prof. Dr. Durmaz, ileri aşamada istirahat ağrısı, kıllanmada azalma, tırnaklarda şekil bozuklukları, parmaklarda yara ve kangren gelişebileceğini ifade etti. İç organlardaki damar sertliğinin ise tuttuğu organa göre belirti verdiğini söyleyen Prof. Dr. Durmaz, “Sindirim sisteminde en önemli belirti karın ağrısıdır. Ağrı yemeklerden sonra artar. İleri dönemde bağırsak kangrenlerine yol açabilir. Çok sık görülmediği için mide ülseri ve diğer sindirim sistemi hastalıkları ile karışabilir. Göğüs içi ve karındaki aort atardamarında damar sertliği nedeniyle balonlaşmalar oluşabilir” dedi. 
Tanıda öncelikle hekim muayenesi önemine değinen Prof. Dr. Durmaz, bugünkü teknolojik ilerlemeler sayesinde dopler, MR (emar), anjiyografi yöntemleri ile kolayca tanı konabildiğini, tedavinin hastalığın durumuna göre değiştiğini, ilaç tedavisi, balon anjiyoplasti, aterektomi(damarın içinin kazınması) stent uygulanması ve bypass’ın başlıca tedavi seçenekleri olduğunu hatırlattı. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri