Dikkat! O Ürünler Güneş Lekesine Yol Açıyor

O ürünlerde meyve asidi varsa...

Güneşe çıkıldığında bazı ürünler hassasiyet yaratarak ciltte leke artışına neden olur. Özellikle meyve asidi, A vitamini, beta hidroksi asit içeren ürünler ve bazı ilaçlar ciltte lekelenmeye sebep olur

Bahara girdiğimiz bu günlerde kendini yavaş yavaş gösteren güneş, uzun vadede cildimiz üzerinde olumsuz etkilere sebep olabiliyor. Cilt lekeleri, ciltteki çizgilenmeler, mevcut benlerdeki değişiklikler, yeni ben oluşumu ve cilt kanseri gelişimine zemin hazırlayan güneşin olumsuz etkilerinden korunmanın en etkili yolu ise; güneş koruyucu kullanmak. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Yard. Doç. Dr. Gökhan Okan; baharda uygulanabilecek bakım yöntemlerini anlattı:

Güneşli havalar hepimizi daha fazla mutlu eder ve kendimizi daha iyi hissederiz. Gün ışığının rahatlatıcı bir etkisi vardır. D vitamini sentezi üzerine etkisi ise herkesçe bilinen bir gerçektir. Güneş ışınları ayrıca; sedef ve egzama gibi birçok deri hastalıklarının iyileştirilmesinde yardımcıdır.

BENLERİN SAYISI ARTAR
Baharın yüzünü gösterdiği günlerde sıcakların artmasıyla beraber, güneşin zararlı olan UV ışınlarının yeryüzüne ulaşma yoğunluğu da artıyor. Ozondaki delinme, güneşin cildimize vermiş olduğu zararlı etkileri artırıyor. Cilt lekeleri, ciltteki çizgilenmeler, mevcut benlerdeki değişiklikler, yeni ben oluşumu ve cilt kanseri gelişimine zemin hazırlama gibi sonuçların hepsi güneşin vermiş olduğu tahribatlardır.
 Kısa sürede yoğun güneşe maruz kalınması güneş yanığının ana sebebidir. Özellikle ozon tabakasının incelmesiyle birlikte güneşin zararlı ışınlarının yeryüzüne daha kolay ulaşması; leke ve benlerin sayısında artışa, sivilce oluşumuna, deride kırışıklığa, fotoyaşlanmaya neden olur, hatta deri kanseri oluşumuna zemin hazırlar.

KIZARIKLIK VE SU KABARCIĞI OLUŞUR
Tüm bu nedenlerden dolayı kişiler, güneşin zararlı etkilerinden kendilerini korumalıdır. Özellikle yaşamın ilk 18 yılı içinde güneşten koruyan yüksek faktörlü ürünlerin düzenli kullanımı derinin fotoyaşlanmasını önemli oranda azaltıyor.

Güneşin yarattığı, en sık görülen sorunlardan biri de 'güneş yanığı'dır. En çok açık tenlileri etkileyen güneş yanığına, çocuklar ve yaşlılar daha duyarlıdır. Kişinin açık renkli bir cilde sahip olması da yanığın şiddetini artırır. Özellikle korunmasız olarak güneş altında uzun süre kalındığı zaman iki-dört saat içinde ciltte kızarıklık, 12-24 saat sonra ise su kabarcıkları gelişir.

DERİ KANSERİ RİSKİNİ ARTIRIR
Güneş yanıkları oluştuğunda soğuk su veya buz ile pansuman yapılmalı, kişiye bol sıvı verilmelidir. Çeşitli rahatlatıcı losyonlar ve kremler kullanılır. Ağrı kesicilerin güneş yanığı tedavisinde ağrının azalmasında etkisi vardır. Eğer çok şiddetli bir yanık geliştiyse uzman yardımı almak en doğrusudur. Çocuklukta ciddi ve sık güneş yanığı geçirilmesi, ileri yaşlarda deri kanseri gelişimi riskini artırır.

Güneş alerjisi genellikle ilk güneşlenmeyi takiben kabarıklık, kızarıklık ve şişmelerle kendini gösterir. Oldukça kaşıntılı olan bu tablo, özellikle güneşe maruz kalan bölgelerde ortaya çıkar. Güneş ışınları etkisini yitirene dek sorun devam eder. Güneş alerjisi durumunda mutlaka bir dermatoloğa başvurup önleyici ve baskılayıcı tedavilere başlanmalı, güneşten koruyucu ürünler kullanılmalıdır.

İLAÇLARINIZI DOKTORA SORUN
Güneşe çıkıldığında bazı ürünler hassasiyet yaratarak ciltte leke artışına neden olurlar. Özellikle meyve asidi, A vitamini, beta hidroksi asit içeren ürünler ve bazı ilaçlar; ciltte lekelenmeye sebep olur. Güneşe hassasiyet yaratan ilaç kullanan kişiler; hekimlerine danıştıktan sonra mümkünse ilaçlarını değiştirmeli, ilaç değişimi mümkün olmuyorsa güneş koruyucu kullanarak bu riski minimuma indirmeli.
İlkbahar ayları lazer epilasyon yaptırmak için ideal bir dönemdir. Yaz tatili öncesi tüylerinden kurtulmak isteyenler, bu dönemde bu işlemi yaptırabilirler. Ancak kişinin bronzlaşmaması ve yüksek faktörlü koruyucu güneş kremleri kullanması gerekir. Ciltte yanma ve bronzlaşmanın olmaması, lazer epilasyonun olası risklerini ortadan kaldırır.

Leke tedavisi, yaz başlamadan tamamlanmalıdır. Leke tedavisinde renk açıcı kremler ve peeling yöntemine başvurulur. Bazı dermokozmetik ürünlerin, güneşle etkileşime girmemesi için akşam kullanılmaları daha uygundur.

SAĞLIKLI BRONZLAŞMA YOKTUR!
Güneş ışınlarına maruz kaldığımızda cildimiz kendi kendini koruma programını hayata geçirir. Bu, bronzlaşmadır. Bronzlaşma cildimizin güneşe karşı vermiş olduğu bir savunma sistemidir. Sağlıklı bronzlaşma diye bir olay söz konusu değildir. Biz yeterli önlem alamazsak bronzlaşırken UV ışınları, hücrelerde DNA üzerinde bazen kalıcı tahribatlara yol açarlar.

Güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatler olan 10.00-16.00 arasında mümkün olduğunca dışarıda zaman geçirilmemeli. Dışarıda zaman geçirecekler ise mümkün olduğunca gölgede bulunmalıdır. Koruyucu giysiler ve güneşten koruyucu gözlük takılmalıdır. Şapka giymek ihmal edilmemeli.

AŞIRI MAKYAJ İSİLİK YAPAR
İsilik denilen durum; aşırı nem ve rutubetin etkisiyle ter bezlerinin tıkanmasıyla ortaya çıkan, deri yüzeyinde minik kırmızı kabarcıklardır. Bazen iltihaplanıp kaşıntılı hal alabilen bu durum, en çok yüzde ve vücudun kıvrım yerlerinde ortaya çıkabilir. Bu durumun önlenmesi için özellikle yaz aylarında aşırı yoğun ve yağlı nemlendirici ile kremlerden uzak durmalıyız. Cilt gözeneklerini tıkamayan su bazlı kremler tercih edilmeli. Sıcak günlerde makyaj yapmaktan mümkün olduğu kadar kaçınılmalı; çünkü makyaj isilik tarzı kabarıklarda artışa neden olur. Kişiler sık duş almaya özen göstermeliler. Terletmeyen kıyafet giymeye dikkat etmeliler.

ANTİOKSİDANLAR İLE ZARARI AZA İNDİRİN
Güneşten korunmak amacıyla harici güneş koruyucu ürün kullanımının yanında tablet şeklinde güneşten koruyan ve güneşin zararlarını onaran ürün kullanımı cildimiz açısından çok faydalıdır. Bu ürünler içeriklerinde eğrelti otu, beta karoten, yeşil çay, likopen gibi antioksidan içerikli maddeler barındırırlar. Cildimizin güneşten korunmasında etkili olmalarının yanında, DNA hasarının onarılmasında, güneş kaynaklı fotoyaşlanmasının engellenmesinde etkilidirler. Güvenilir ürünler olup bildirilen yan etkileri bulunmaz.

CİLT KURUMASINA KARŞI BOL SIVI TÜKETİN
Güneş cildi kurutur. Nemlendirici sürülmediği takdirde ciltte kaşıntı ve soyulmalar görülür. Yüzümüze hafif ve su bazlı nemlendirici tercih edilirken, vücudumuza sürülen daha yağlı ürünlerle güneşten kaynaklanan kuruluk tedavi edilir.

Nemlendirici ürünlerin yanında sıvı tüketimi de artırılmalıdır. Bol su içilmelidir.
Saçlarımız da kuruluktan zarar görür, kırılgan ve mat görünüm kazanır. Saç bakım yağları, saça kaybettiği nemi geri verir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri