Opr. Dr. Ruşen Demir, “Özellikle diz ve kalça protezleri ileri derecede hareket kısıtlılığı olan yaşam kalitesi bozulmuş ağrılar içinde bir yaşama mahkum olmuş insanlar için hayat kurtarıcı olmuştur” dedi.
Hayata Uyum Kolaylaşıyor
Doğal sonuç olarak diz protezi olmuş kişilerin normal hayata adaptasyonunun kolaylaştığını belirten Opr. Dr. Ruşen Demir, “Polikliniğe gelen hastalarda ağrıyan dizler birinci şikayet; yol yürümede zorlanma, yürüme mesafesinin kısalması, hatta ağrısız adım bile atamama eylemini ikinci şikayet ve üçüncüsü de gece uyku uyumada zorluk veya uykuda dönerken bile ağrıyla uyanmak izliyor. Hastalar haklı olarak ameliyattan sonra tüm bunların ortadan kalkmasını ve tekrar normal ağrısız, kendi kendine yeten bir insan olmak istiyorlar. Geç kalınmadan olunan bir ameliyatla çok büyük oranda bu istekler gerçekleşiyor” dedi.
Hastaların spinal ve epidural kombine anestezi ile ameliyat edildiği için ameliyattan sonra çok ağrı duymadan rahat bir gece geçirdiklerini ifade eden Opr. Dr. Ruşen Demir, “Aynı gece fizyoterapistlerimiz tarafından CPM (continue pasif motion) aleti ile dizini bükmeye başlıyor. Hatta kendini iyi hisseden hastalarımız aynı gün ayağa kaldırılıp yürütülüyor. Tuvaletine kendisi gidebiliyor. 3’üncü gün sonunda dizini 100-110 derece bükecek hale geliyor ve taburcu oluyorlar. Evde hastanede hastaya öğretilen egzersizlerini yapmaya devam ediyorlar. 15’inci gün hastanede kontrolü yapılıp dikişleri alıp fizik tedavi ve rehabilitasyona yönlendiriyoruz. Rehabilitasyon süreci sonunda tek taraflılarda 4 haftanın sonunda iki dizden ameliyat olanlarda 6’ıncı haftanın sonunda koltuk değnekleri bırakılıp tamamen özgür hale gelmesini sağlıyoruz. Hastalar araç kullanmaya, yürüyüşler yapmaya, alışverişe çıkmaya, yüzmeye başlıyorlar. Kısacası kendi kendilerine yetecek hale gelmiş oluyorlar” diye konuştu.
Protez Ömrü Kaç Yıl
Hastaların bir diğer merak ettiği konu ise bu protezlerin ömrü olduğunu söyleyen Ekol Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Ruşen Demir, “Elbette bunların bir dayanma ömrü var. Ama bunu kesin sınırlı bir yıl hesabına koymak yanlış bir yaklaşım. 15 ya da 20 yıl dolunca bu protez işlevsiz kalacak yaklaşımı son derece hatalıdır. Bu konuda son yıllarda yapılan çalışmalar yol göstericidir. Örneğin Ranawat ve arkadaşlarının yaptığı çalışmada total diz protezi sonrası 15 yılda protezin dizde işlevsel ve sağlam kalma oranını yüzde 95, 21 yıl sonunda ise yüzde 91 olarak bulmuşlardır. Yani, protezde bir gevşeme, enfeksiyon olmadığı sürece o protez sizin için dizinizde durmaya ve sizi rahat ettirmeye devam edecektir” dedi.