Partiler 14 Mayıs 2023 Seçimlerine tüm güçleriyle hazırlanırken Milletvekili Aday listelerinde de birbirinden başarılı isimler yer alıyor. MHP’den İzmir Milletvekili Adayı olan Doç. Dr. Kadir Bektaş da onlardan biri. Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden dereceyle mezun olan Bektaş, çalışma hayatında da önemli görevler üstlendi. Enerji, Çevre ve İklim Değişikliği konularında Türkiye’yi çok sayıda uluslar arası toplantıda üst düzeyde temsil eden Kadir Bektaş, İzmir özelinde de önemli projeler hazırlıyor.
"İZMİR BENİM İLK SEVDAM"
İzmir’den “benim ilk sevdam” diye söz eden Doç. Dr. Kadir Bektaş, “Biz İzmir’i Atatürk’ün sevdiği gibi seviyor, O’nun önemsediği gibi önemsiyoruz. İzmir bizim için İstiklalin ve istikbalin şehridir. İzmir bir tarafından Hasan Tahsin, diğer taraftan İzmir’e süvarileriyle giren Fahrettin Altay ve Yüzbaşı Şerafettin’dir. İzmir Ayhan Işık’tır, Metin Oktay’dır… İzmir adımladığım sokaklarıyla, dost yüzleri, denizi, yeşili ve çalışkan insanlarıyla benim ilk sevdamdır. Görevlerim ve çalışmalarım dolayısıyla birçok ülke ve şehir gezdim, fakat İzmir gibi bütün güzellikleri ve değerleri ahenkle buluşturan başka yer görmedim. O sebeple bana çok şey katan şehrimize, insanlarımıza ve ülkemize hizmet etmek niyetiyle aday oldum” açıklamasını yaptı.
"YÜZYILIN ŞAFAĞINDAYIZ"
Seçimlerin önemine de vurgu yapan Doç. Dr. Kadir Bektaş “Türk Yüzyılının şafağındayız. 2023 yılı yani Cumhuriyetimizin 100. yılı bölgesinde lider, dünyada sözü geçen Ülke Türkiye’nin de doğuşu olacaktır. Türkiye’nin tüm yapılarıyla yeni yüzyıla hazırlanması gerekiyor. Bilhassa enerji darboğazı ve iklim değişikliği ile ilgili meseleler dünyamızı tehdit ederken, ülkemiz ve İzmir de bu sıkıntılardan payını alıyor. Görev ve uzmanlık alanlarım dolayısıyla çalışmalarımı milletimiz ve hemşehrilerimizle paylaşacağım.” İfadelerini kullandı.
"İZMİR RİSKLİ ŞEHİR"
İzmir’in çok yönlü bir şehir olarak çevre, insan sağlığı ve tarımsal yönden risk altında olduğunu da vurgulayan Doç Dr. Bektaş, “Maalesef İzmir, bilhassa yerel hizmetlerde gerekli önemin gösterilmediği bir şehir. İzmir’in doğal zenginlikleri de insanı da tehlike altında. Örneğin İzmir’de kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su potansiyeli 483 m3’ dür. Bu çok düşük bir oranı ifade etmektedir. Bu değer Türkiye genelinde ortalama 1.498 m3 ve dünya genelinde ise 2.000 metreküp seviyesindedir. Dolayısıyla su fakiri konumunda olan İzmir'de suyun yönetimi konusu ciddi önem taşımaktadır. Bununla beraber katı atık problemimiz hale çözülememiş, İzmir’in omuzlarında yük olarak kalmıştır.” dedi.
"ORTAK HAVZA YÖNETİMİNE GEÇİLMELİ"
‘Diğer ekonomik hazinelerinin yanında İzmir çok verimli tarım alanlarına da sahiptir. Ovalarımız ve tarımsal havzalarımıza gereken önemin verilmesi gerekmektedir’ diyerek İzmir’in zirai üretimi ile ilgili açıklamalar da yapan Kadir Bektaş, “Gediz, Küçük Menderes ve Bakırçay nehirleri üç önemli tarım havzası oluşturmaktadır. Maalesef bu üç nehir boyunca farklı yerleşim ve sanayi kuruluşlarından kaynaklanan atıklardan dolayı her gün kirletilmektedir. Buna engel olmak adına “ortak havza yönetiminin” uygulanması ve atık su arıtma tesislerinin artırılmasıyla birlikte gübreleme ve sulamada yeni sistemlere geçilmesi gerekmektedir. İzmir tarımına gereken hassasiyeti göstermezsek çok büyük ekonomik ve gıda krizleri ile karşı karşıya kalırız” ifadelerini kullandı.
"SÖZÜMÜZ VAR"
İzmir ve Türkiye için sözümüz de yapacak işimiz de çok. Hiç durmadan çalışacağız. Hemşehrilerimiz gelecekle ilgili hiçbir kaygı duymasınlar. Tarım, turizm, sanayi, ticaret, enerji ve İzmir’i şaha kaldıracak birçok proje ile hizmete hazırız. Liderimiz Devlet Bahçeli Beyefendi’nin takdir ve tensipleri ile önümüzdeki günlerde teşkilatlarımızla birlikte çalışmalara başlıyoruz. İnanıyorum ki kurtuluşumuzun zafer şehri İzmir Türk Yüzyılı’nın da en parlak yıldızı olacaktır.” diyerek sözlerine son verdi.
DOÇ. DR. KADİR BEKTAŞ KİMDİR?
İlk, Orta ve Lise eğitimini İzmir Karşıyaka’da tamamlayan Kadir Bektaş, lisansını tam burslu olarak Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümüne bitirdi. Başarılı ve derecelerle dolu üniversite hayatından sonra, 2007 Yılında Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünde Yüksek Lisansını, 2018 yılında da Doktorasını yapan Bektaş, 2023 yılı Şubat ayında doçent unvanını almışlardır.
Doç. Dr. Kadir Bektaş, profesyonel iş hayatında sırasıyla; Aycell Haberleşme ve Pazarlama şirketinde Proje yöneticisi ve Toplam Kalite Yöneticisi, Kaya Telekom A.Ş.’de Strateji ve Planlama Müdürü / ERP Sistem Yöneticisi, Comtech Telekomünikasyon A.Ş. şirketinde Genel Müdür Yardımcısı görevlerinde bulundu. 2006 yılında Türkiye İstatistik Kurumunda başlayan Kamu hizmeti boyunca TÜİK Uzmanı, Sanayi Dairesi Takım sorumlusu, Çevresel Hesaplar Grup sorumlusu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında Çevre ve İklim Daire Başkanlığı (2018–2021) görevlerinde bulunmuştur. Doç. Dr. Kadir Bektaş, 29 Ekim 2021’de kurulan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığında Başkan Yardımcısı görevini 14 Ocak 2022 tarihinden itibaren yürütmektedir.
Bektaş’ın Yakıtlar ve Yanma Teknolojileri, Yenilenebilir Enerji, Çevre ve İklim Değişikliği konularında ulusal ve uluslararası alanlarda yayımlanan birçok bilimsel makale ve bildirileri bulunmaktadır. Türk Hava Kurumu ve Gazi Üniversitelerinde yarı zamanlı misafir öğretim görevlisi olarak ders vermişlerdir.
2015 yılında itibaren Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Sekretaryası (UNFCCC) bünyesinde Tarım ve Enerji Sektörlerinde Kıdemli Uzmanı (ERT) olarak görev almaktadır. Bu çerçevede her yıl ülkelerin Sera gazı Envanter Raporlarını (NIR) BMİDÇS adına ancak ülkemizi temsilen teknik açıdan (ERT) gözden geçirmektedir.
Temel uzmanlık alanları arasında, Sera Gazı Emisyonları, Yenilenebilir Enerji, İklim Değişikliği, İklim Değişikliği Müzakereleri, İklim Politikaları Analizi, Enerji Verimliliği ve Stratejik Proje Planlama yer almaktadır.
Abdulkadir BEKTAŞ, evli ve bir çocuk babasıdır.
Çok iyi seviyede İngilizce ve Almanca bilmektedir.