Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, 60 yaş üzerindeki kişilerin göz sağlığı için beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini belirtti.
Op. Dr. Asena, antioksidan içeren ve C vitamini açısından zengin narenciye, brokoli, çilek, biber, kivi, portakal gibi yiyeceklerin düzenli olarak tüketilmesinin katarakt oluşumunun önüne geçtiğini ifade etti.
Op. Dr. Asena, “İngiltere’de 2 bin 54 ikiz üzerinde 10 yıl süreyle yapılan araştırmaya göre düzenli olarak C vitamini alan grubun, almayan gruba oranla katarakt oluşumunda % 30'a varan azalma görüldü. Katarakt oluşumunun % 35'ini genetik unsurlar, diğer % 65'ini ise beslenme, yaş, alkol sigara tüketimi, şeker hastalığı ve aşırı gün ışığı gibi çevresel faktörler oluşturuyor. Bizim ülkemizde ise 60 yaşın üzerindeki her bin kişiden 5'i katarakt ameliyatı oluyor. C vitamininin antioksidan özelliği nedeniyle katarakt oluşumunun önüne geçtiği yapılan deneylerle ortaya konmuş” diye konuştu.
GÖZ SAĞLIĞINDA AKDENİZ TİPİ BESLENME
Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, Avrupa'nın farklı ülkelerinde 5 bin kişi üzerinde yapılan bir diğer araştırmaya göre Akdeniz tipi beslenmenin yine yaşlanmayla birlikte görülen Sarı Nokta hastalığında da olumlu etkileri olduğunu dile getirdi.
Asena, zeytinyağı, balık, taze sebze, meyveler ile et ve et ürünlerini kapsayan Akdeniz tipi beslenmenin göz sağlığını korumak açısından önemli olduğunun altını çizdi.
Akdeniz tipi besinlerin antioksidan maddeleri içerdiğini kaydeden Asena şöyle devam etti: “Yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan ve görme noktasında dejenerasyona yol açan Sarı Nokta hastalığı görme kayıplarına neden olabiliyor. Bugüne dek pek çok hasta bizlere göz sağlığı için nasıl beslenmeleri gerektiğini soruyordu. C vitamini ve Akdeniz tipi beslenmenin göz sağlığını koruduğu, yapılan araştırmalar sonucunda kanıtlanmış oldu. Her gün bir elma yemek bile Sarı Nokta hastalığı riskini azalmaktadır”