DSİ'den çiftçiye hayati darbe

DSİ üreticilere sondaj yasağı getirdi. Alınan kararla, sulama altyapısı tamamlanmayan bölgelerde çiftçiyi zor günler bekliyor.

DSİ, bölgede 1 Mayıs’tan itibaren yer altı suyu arama ve kullanma belgelerini kabul etmiyor. 
 
Yeraltı sularına, 5 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan düzenleme ile sondaj yasağı getirilmesi, üreticiyi büyük tehlikeyle başbaşa bıraktı. 
 
Sondaj yasağının ardından uygulama; Çeşme-Karaburun, Tahtalı-Seferihisar ve İzmir körfez alt havzasının yanı sıra Torbalı olmak üzere Bayıdır, Beydağ, Kiraz, Menderes, Ödemiş, Selçuk ve Tire ilçelerinin dahil olduğu Küçük Menderes Havzası’na da sıçradı. 


 
Tarım alanlarının sıcak havadan dolayı çok fazla su istemesinin gerekçe gösterildiği yasak, çiftçiyi büyük şokla karşı karşıya bıraktı.   
 


ESKİYÖRÜK: BU YANLIŞI DÜZELTİN
 
İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük, devletin sulama alt yapısı, tamamlanmayan bölgelerde çiftçinin çaresizlikten kendi olanaklarıyla sondaj kuyuları açtığına işaret ederek:


“Getirilen yasak üretimin ve üreticinin bitirilmesidir. Devlet, Türkiye’nin bir çok ovasında olduğu gibi İzmir’in ovalarında da sulama alt yapısını oluşturuncaya kadar bu kararı uygulamaktan vazgeçmeli. Arkası düşünülmeden alınan bu karar yanlıştır. Elbette vahşi sulamaya engel olunmalı ancak damla ve yağmurlama sulama yapma şartıyla Devlet tarafından sulama alt yapısı kurulana kadar sondaja izin verilmeli. Çünkü çiftçimiz yaşayabilmek için sondaj yapmak zorundadır. 


Bu kararı alanlar su olmadan hayatın olmayacağını bilmiyorlar mı?”
 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri