Dünya Süt Sığırcılığı Fuarı

Tahir Yavuz

ABD’de,  Wiskonsin Eyaletinin başkenti Madison’da her yıl 4-8 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen Dünya Süt Sığırcılığı Fuarına katıldık.  Dünyanın en büyük ihtisas fuarı olan WDE (World Dairy Expo) da yenilikleri, gelişmeleri izlemenin yanı sıra sütçü ırklardan her birinin yarışmalarını da izleme fırsatı bulduk.

WDE bir tarım fuarı, ya da bir hayvancılık fuarı değil.  Süt Sığırcılığı Fuarı.  Tam bir ihtisas fuarı. Et sığırcılığı ile ilgili ihtisas fuarı da Kolorado Eyaletinin başkenti Denver’da her yıl Ocak ayının son haftasında gerçekleştiriliyor.  Geniş kapsamlı Tarım Fuarı ise Kaliforniya’nın Tulare şehrinde her yıl Şubat ayında kuruluyor.  Görüldüğü gibi ihtisas fuarları gibi, ihtisas eyaletleri de var. 

Bu yıl WDE (Dünya Süt Sığırcılığı Fuarı) nın ellinci defa toplandığı yıldı.  Fuara ayrı bir anlam katan ellinci yılda dünyanın ve ABD’nin her yerinden katılımcılar, ziyaretçiler fuarı doldurmuştu. 

Fuar etkinlikleri kapsamında,  ayrıca ülkemizde sperması satılan boğaların ABD’de doğmuş olan kızlarını çiftliklerde izleme fırsatı bulduk.  Boğaların isimleri ile etiketlenmiş inekleri tek tek inceleyenlerin yakın ilgisi, özellikle sütçülük özellikleri, meme yapısı, ayak yapısı, memelerin vücuda oturması, sağrı genişliği, göğüs genişliği, endam gibi fiziksel konularda yaptıkları detaylı incelemeler şaşırtıcı derecedeydi.  Dakikalarca bir ineğin üzerinde çalışan, boğaların kızlarına aktardıkları özellikleri doğrudan doğruya izleyen ziyaretçilerin ciddiyetleri çok dikkat çekiciydi.

Bu arada süt sığırcılığı işletmelerinin sağım, gübre değerlendirme ve  serinletme sistemleri yerinde incelendi.  Çiftlik sahiplerinden ayrıntılı bilgi alma olanağı oldu.

İlerleme ve gelişmelerle yetinmeyen, sürekli daha iyisini arayan bir ABD hayvancılığı ile karşılaştık.  Bu yılın en çok ilerleme ve yaygınlık gösteren konuları;  serinletme sistemlerindeki gelişmeler, “boya ve tohumla” sisteminin gelişmesi, lohusa takip programlarının yaygınlaşması ve süresinin uzaması olarak gördük.

Kullanılan spermadan, yem hammaddelerine, çiftlikteki en ayrıntılı konulara özen göstererek verimi arttırmaya çalışmaları örnek alınması gereken durumlardı.

Fuarda altı önemli sütçü inek ırkı bulunuyor.    Sütçü Shorthorn, Guernsey, Jersey, Brown Swiss, Ayrshire, Holstein.  Bu ırklar ile ilgili olarak çeşitli yaş ve laktasyon dönemleri için yapılan yarışmalar büyük ilgi görüyor.  Gerek jüri heyetinin, gerekse izleyicilerin gösterdikleri ilgi ve ciddiyet kayda değer.  Hayvanların barındırıldıkları, hazırlandıkları, yarışma ve Show için süslendikleri, orada bulundukları süre içinde sağıldıkları yerleri de ziyaret ettik.  Olaya verilen önem gerçekten dikkat çekici.

Fuarda farklılık gösteren önemli konulardan biri de eğitim.  Süt sığırcılığında sürü yönetimi, suni tohumlama, yemleme yönetimi gibi konularda kısa ve uzun süreli,  özel kursların çok sayıda standları bulunmaktaydı.  Haftalık, 2 haftalık, aylık kurslar ile yem hazırlama, kızgınlık takip teknikleri,  çalışanlarla ilişkilerinin yönetilmesi, kayıt tutulması ve değerlendirilmesi ile ilgili konularda kurs veren, reklam yapan, kursiyer kaydeden standlar eğitimin, yeniliklerin takip edilmesinin önemini gösteriyordu.

Daha önce defalarca katıldığım fuarı ilk kez katılıyormuş gibi yine ilgiyle izledim.  Bu tip ihtisas fuarlarının izlenmesi gerektiği kanaatindeyim.  Dünyadaki gelişmeleri izlemek ve transfer ederek yararımıza kullanmak zorundayız.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.