Birleşmiş Milletler destekli yeni bir raporda bilim insanları, Avustralya'daki Büyük Set Mercan Resifinin iklim krizi nedeniyle büyük tehditlerle karşı karşıya olduğunu ve onu kurtarmak için 'son derece aciliyetle' harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.
Araştırma ekibi, bölgenin doğal özellikleri üzerinde zararlı etkileri olabilecek büyük tehditlerle karşı karşıya olduğu ve bu nedenle 'tehlike altındaki dünya mirasları' listesine kayıt kriterlerini karşıladığı sonucuna vardı.
UNESCO ve Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) ortaklığındaki çalışmada, iklim değişikliğinin resiflerin değerlerini tehdit ettiğini ve su kalitesini iyileştirme çalışmalarının çok yavaş olduğu kaydedildi.
Mart ayında gerçekleştirilen 10 günlük misyonla ilgili uzun zamandır beklenen raporun, Mayıs ayında UNESCO’nun Rusya‘daki Dünya Mirası Komitesi toplantısından önce yayınlanması planlanıyordu ancak Ukrayna‘da devam eden savaş nedeniyle ertelenmişti.
İklim değişikliğinin, resifin 1981’de bir dünya harikası olarak kaydedildiğini gören değerlere göre “ciddi bir değişim” içinde olduğunu söyleyen rapordaki öneriler arasında sera gazı emisyonlarının azaltılması, önerilen projelerin ve kredi planlarının yeniden değerlendirilmesi ve nihayetinde resifleri korumak için mali kaynakların artırılması yer alıyor. Raporda, önelerin avsiyelerin uygulanmasının “Avustralya’nın bölgenin korunmasını sağlama ve ilerletme kapasitesini büyük ölçüde artırabileceği” ve gelecek nesiller için “bu olağanüstü evrensel değerini” koruyabileceği belirtiliyor.
Avustralya çevre bakanı Tanya Plibersek ise bugün düzenlediği basın toplantısında, UNESCO raporunun “dikkatleri haksız yere Büyük Set Resifi’ne çektiğini” savundu.
Plibersek, “Evet, iklim değişikliği bu resif gibi ekosistemler için bir risk, ancak bu, küresel olarak her resif için bir risk olduğu anlamına geliyor. Büyük Set Resifi’ni bu şekilde ayırmaya gerek yok” dedi.
2 bin 900 resif ve 900 adadan oluşan 344, 400 kilometrekarelik alanı ile dünyanın en büyük mercan resif sistemi olan Büyük Set Resifi, kritik bir deniz ekosistemi olmanın yanı sıra Avustralya ekonomisine yılda 4,8 milyar dolar katkıda bulunuyor ve turizm, balıkçılık ve araştırma alanlarında 64 bin kişiye istihdam sağlıyor.
Isınan okyanuslar ve iklim krizinin neden olduğu asitlenme, okyanuslarda yaygın mercan ağartmasına yol açıyor. İklim değişikliği, aşırı avlanma ve kirlilik nedeniyle 1950’den bu yana yaşayan mercanların yarısı yok oldu.
Araştırma sonunda, Queensland eyalet hükümetinden sürdürülebilir balıkçılık stratejisini uygulamaya koymasını hızlandırması ve deniz parklarındaki ağların kullanımını aşamalı olarak kaldırması istendi.
“Avustralya tarafından son yıllarda yapılan benzersiz bilim ve yönetim çabalarına rağmen, bölgenin olağanüstü evrensel değeri, iklim değişikliği faktörlerinden önemli ölçüde etkileniyor.”
UNESCO şimdi resifin durumu hakkında misyonun bulgularını ve eyalet ve federal hükümetlerden gelecek yanıtları dikkate alarak yeni bir rapor hazırlayacak.