Birkaç yıl önce Afganistan'daki bir patlamada ağır yaralanan ABD'li bir askere dünyanın ilk penis ve skrotum nakli yapıldı. Nakil ABD'de Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki cerrahlar tarafından yapıldı.
Kimliği açıklanmayan adamın durumunun iyi olduğu ve hem idrar hem de cinsel işlevini kısa süre sonra yeniden kazanması bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde düzenlenen telefon konferansında konuşan ve transplantasyon ekibine liderlik eden Richard Redett, hastanın durumunun iyiye gittiğini söyledi.
Başka bir transplantasyon ekibi üyesi olan Damon Cooney, daha sonra çocuk sahibi olsaydı ortaya çıkabilecek etik sorunları önlemek için hastaya vericiden testis takmadıklarını söyledi. Çünkü testisler, son zamanlarda ölen donörden sperm içerecekti.
İki yıl önce, Massachusetts Genel Hastanesi'ndeki cerrahlar, penis kanseri bir hastaya da nakil gerçekleştirdi. Bu hastanın, cinsel işlevi henüz tam olarak iyileşmedi.
Cerrahlar, Mart ayının sonlarında 14 saatlik bir prosedürle gerçekleştirilen ameliyatın, daha önce nakledilen dokudan daha fazla dokuyu içermekle birlikte en kapsamlı olduğunu söyledi.
Çavuşun karın, penis ve skrotumun bir bölümünü kaplayan büyük bir deri greftine ek olarak, cerrahlar, bağışlanan dokuya kan akışı ve hissi sağlamak için üç arter, dört ven ve iki sinir bağladı.
Redett, hastanın bu hafta hastaneden ayrıldıktan sonra idrar yapma yeteneğini tekrar kazanmasını beklediğini söyledi. Sinirlerin cinsel işlevi ve hissi geri getirecek kadar yeniden yetişmesi yaklaşık altı ay sürecek, ancak Redett bunun gerçekleşeceği konusunda iyimser.
Hastane, prosedürün maliyetini üstlendi ve hastanenin Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümünü yöneten WP Andrew Lee, yakın gelecekte daha fazlasını tamamlamayı umuyor. Hastanenin cinsiyet değiştirme ameliyatı prosedürünü kullanmayı planladığını da söyledi.
Daha rutin hale geldikten sonra, penis transplantasyonun karaciğer nakliyle aynı maliyete mal olması muhtemel. ABD'de bir karaciğer nakli için toplam maliyeti 800 bin doların üzerinde. Bu prosedürleri kimin ödeyeceği hala açık bir soru.
Transplantasyonda bir diğer önemli konu reddetme. Alıcının vücudu bağışlanan dokuyu istediği zaman reddedebilir, bu nedenle hasta, bağışıklık sistemini bastırmak için sürekli tedaviye devam etmek zorunda kalacak.
Reddetme riskini azaltmak için, hasta ayrıca donörden kemik iliği de verildi. Bu yaklaşım, kollar gibi transplant kullanan, ancak hayat kurtarıcı olmayan, diğer sekiz hastada da kullanıldı.