ASYA YAŞARİKİZ / MEDYA EGE - Şirketlerin fosil yakıtlardan vazgeçmemesinin iklim krizi üzerindeki etkileri katlanarak büyüyor.
Dünya, son günlerde tarihinin en sıcak günlerini yaşıyor. 3 Temmuz'da yaşanan sıcaklık, küresel sıcaklıkların insan faaliyetleri nedeniyle çoktan ısınmış olduğu 20. yüzyılın sonlarında yılın o dönemindeki ortalamadan yaklaşık 0,8°C daha sıcak oldu.
Dünyadaki sıcaklık rekoru çok geçmeden bir kez daha kırılarak, küresel ortalama sıcaklık, 4 Temmuz’da 17,18 dereceye ulaştı.
Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, kırılan sıcaklık rekorlarına ilişkin sık sık fosil yakıtların terk edilmesi uyarısı yaparken, sıcaklık rekorlarının bu yaz sık sık kırılacağına dikkat çekiyor.
Katıldığı bir televizyon programında sıcaklık rekorlarına değinen Prof. Dr. Kurnaz, her geçen gün kömür, petrol, doğalgaz yaktıkça, atmosfere karbondioksit çıktığını, çıkan karbondioksitin atmosferin ısınmasına yol açtığını bir kez daha hatırlatarak şunları aktardı; "Geçtiğimiz 3 sene içerisinde doğa kendini birazcık dengeliyordu. La Nina, Pasifik Okyanusundaki akıntıların biraz daha serinlemesi olayıdır. Bundan dolayı bu etkiyi çok hissetmiyorduk. La Nina Nisan ayında sona erdi ve artık etkileri hissetmeye başladık. Son 125 bin yılda yaşadığımız en sıcak Haziran ayıydı. El Nino etkisi ise henüz başlamadı. Şu an en kötü senaryoyu henüz görmedik. Yaşadığımız yüksek sıcaklık, iklim değişikliğinin getirisi. Bunun üstüne Ağustos ayında sıcaklıkları normalin üstüne çıkaran El Nino etkisi gelecek. O zaman gerçek cehennemi yaşayacağız. Öte yandan önümüzdeki yıllarda da bu şekilde sıcaklıklar artarak devam edecek."