Dünyanın en prestijli dergilerinden Nature dergisinde yayınlanan makaleye göre söz konusu teknoloji, konuşma yetisini kaybeden insanların düşüncelerini ses olarak aktarmasına da olanak sağlayacak.
Düşünce okuma teknolojisi iki adımda gerçekleşen bir tasarıma sahip. Buna göre ilk adım, beynin; dudakları, dili, gırtlağı ve çeneyi hareket ettiren bölümüne mini bir elektrot yerleştirmek. Bu sayede beynin bu bölgesinde elektrik sinyalleri algılanıyor.
İkinci adımda ise bilgisayar aracılığıyla ağzın ve gırtlağın hareketlerinden ses dalgaları çıkarılıyor ve düşünce sese çeviriliyor. Sonunda ise sanal ses cihazından yapay zekalı bir algoritma, sentetik ses çıkarmayı başarıyor.
Cihaz hangi seviyede?
Cihaz henüz yüzde yüz doğrulukla çalışmıyor. Konuşmalar yüzde yüz ve çok net bir şekilde duyulamıyor, aktarılamıyor. Beş kişinin katıldığı testlerde yüzde 70 doğruluğa ulaşıldı. Ancak bunun ileri de daha da iyi bir seviyeye geleceği belirtiliyor.
Söz konusu teknolojinin, konuşma kaybına yol açan motor nöron hastalığı, beyin hasarları, gırtlak kanseri, felçler, Parkinson hastalığı gibi hastalıklarda kullanılabileceği belirtiliyor. Ayrıca düşünceleri sese çeviren cihaz, kolluk kuvvetleri için sorgulama esnasında da kullanılabilecek. Ancak bunun etikliği ayrı bir tartışma konusu olabilecek nitelikte.