Bilinen en eski Türk sanatlarından olan ebru sanatının sadece Türkiye’de değil dünyadaki en önemli temsilcilerinden olan, kelimelerle ifade edilemeyenleri ebru teknesinde şekillendiren Hikmet Barutçugil’in 42 eseri Selçuk Yaşar Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşuyor.
Yaşamın kaynağı olan suyun sanatçının duygularının yoğunlaşmasıyla renklerle buluşması ve kağıda aktarılmasıyla ortaya çıkan ebru sanatı, eserlerin emsalsizliği ve kusursuzluğu ile dikkat çekiyor. Ebru sanatını, suyun rüyası, suyun renklerle dansı, renklerin sonsuzluğu olarak tanımlayan, bu isimlerde kitapları da olan sanatçı Hikmet Barutçugil’in “Ebru Sanatı Sergisi” 8 Şubat 2018 Perşembe akşamı saat 18:00’de açılacak. Sergi, 3 Mart 2018 tarihine kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.
Ebru ustası Hikmet Barutçugil, 9 Şubat 2018 Cuma günü 14.30’da Selçuk Yaşar Sanat Galerisi’nde yapacağı söyleşi ile de sanatseverlerle buluşacak.
Hikmet Barutçugil kimdir?
1952 yılında Malatya’da doğan Hikmet Barutçugil, 1973 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde tekstil eğitimine başladı. Aynı yıl hat sanatına ilgi duydu ve ebru yapımına başladı. 1977 yılında lisans eğitimini tamamlayan Barutçugil, 1978 – 1981 yılları arasında ihtisas için gittiği Londra’da sanat ve ebru ile ilgili araştırma ve çalışmalarını aralıksız sürdürdü̈. 1988’de dünya literatürüne, ‘Barut Ebrusu’ diye bilinen yeni bir ebru türünü̈ bulan kişi olarak geçti. Ebrunun tanıtımı için yurt içinde ve yurt dışında 112 kişisel, 106 karma sergi açan sanatçı, 170 kurs ve seminer, 101 konferans ve uygulamalı ebru gösterimin yanı sıra 6 sanat terapisi gerçekleştirdi. Sanatçı İstanbul’da üç uluslararası ebru kongresi organize etti. 2010 yılında yüksek lisansını tamamladı. Her sene İngiltere’de düzenlenen “Art in Action” sanat festivalinde, 2012 ve 2016 ‘Best of The Best’ ödüllerini aldı. 2016 yılında Üsküdar Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi. Sanatçı halen, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Milli Saraylar Eğitim Dairesi ve Ebristan’da (İstanbul Ebru Evi) eğitim vermektedir. Başta British Museum olmak üzere birçok müze ve özel koleksiyonlarda eserleri bulunan Hikmet Barutçugil’in, yayımlanmış birçok makale, söyleşi, televizyon programlarının yanı sıra 39 kitabı bulunmaktadır.