İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, eski Gültepe Belediye Başkanı Aydın Erten’in vefatının 23’üncü yılı nedeniyle Gültepe Toros Mezarlığı’nda düzenlenen anma görenine katıldı. Merhum Erten’in sevenleri tarafından her yıl yapılan törende Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) Üyesi ve İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın ile önceki dönem milletvekilleri Atila Sertel, Musa Çam, Tacettin Bayır, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP Konak İlçe Başkanı Ozan Ali İlgazi, CHP örgütünün temsilcileri ve belediye meclis üyeleri, İzmir 68’liler Kuşağı Platformu Başkanı Ertuğrul Gezenoğlu, platform temsilcileri ile vatandaşlar yer aldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan törende konuşan Başkan Tunç Soyer, “23 yıl önce vefat etmiş bir insan niye anılır? 23 sene sonra niye insanlar onun başına tekrar toplanır? Belediye başkanlarının yüzlercesi gelmiş geçmiş, kaç tanesi 23 sene sonra anılıyor? Galiba bu, belediye başkanıyla halkın başkanı arasındaki farktan kaynaklanıyor. Belediye başkanı halkın başkanı olduğu zaman, halk asla onu unutmuyor. Ve halkın unutmaması en büyük umut ve en büyük ışık. Fikri Sönmez, Ahmet Piriştina, İhsan Alyanak halkın başkanları, o yüzden anılmaya devam ediyorlar. Aydın Erten gibi isimler halkın başkanları olarak yaşamaya devam edecek. Ve bizler de onlardan ilham alarak halkın başkanı olma gayretini sürdüreceğiz. Gültepe’nin tepelerinde gül bahçeleri açacak. Bunu hep beraber yapacağız. Umudu kaybetmeye hakkımız yok. Beraber o ışığı büyütmek ve yaymak için çalışmaya devam edeceğiz. Rahmetle anıyorum ve anısını hep yaşatmak üzere hep birlikle olmaya devam etmeyi diliyorum” dedi.
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ise “Aydın Erten denilince sosyal belediyecilik, halkla birlikte çalışma ve en önemlisi halkına sahip çıkan ve devrimci ruhuyla belediyecilik anlayışını en iyi şekilde birleştiren bir anlayışı görüyoruz. Devrimci ve insani kişiliğiyle herkesin hafızasında yer etti. Bu bölgenin değerli büyüğü Aydın Erten’e sahip çıkmaya devam edeceğiz. Onun ismini hiçbir zaman unutturmayacağız. Gültepe onun için çok önemliydi, bizim için de önemli” diye konuştu.
CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, toplumsal hareket kuvvetli olduğu zaman böyle liderlerin ortaya çıkabildiğini belirterek “Bugün toplumsal hareketler zayıf ve toplumsal hareketlere ihtiyaç var. Terzi Fikri hikayeleriyle büyümüş bir insanım. Bugün onun ruhu Türkiye’nin her yerinde yaşıyor. Aydın Erten de o dönemin ruhuna uygun halkçılık örneğini sergilemiştir. Aydın Erten’in anısı önünde saygıyla eğiliyorum” ifadelerini kullandı.
CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu da, “Gencecik bir insan belediye başkanı oluyor. Çaresizlikler içinde nasıl çare olunabileceğini gösteriyor. Bir fani boşuna efsane olmuyor. 23 yıl sonra bile anılmasının sebepleri var. Onun bize gösterdiği yolda ilerleyeceğiz. Bugün de çaresizlikler, yokluklar yaşıyoruz ve çare üretmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
CHP Konak İlçe Başkanı Ozan Ali İlgazi ise, “Aydın Erten halkçı bir belediye başkanıydı. 68 kuşağının önderlerinden biriydi. Haksızlığa, sömürüye karşı mücadele eden kavga adamıydı. Hatıraları ve savaşçı ruhu ile kendisini mezarı başında anıyoruz. Aydın Erten’in fikirlerini büyütmek burada bulunan mücadele arkadaşlarımızın görevidir” dedi.
Erten’in ailesinden Harika Derya Yücel, katılan herkese teşekkür ederek “Aydın Erten’i çok büyük bir devrim, değişim ve mücadele ruhunu yaşatmış birisi olarak görüyorum. Büyük bir başarısı var. Aydın Erten sevgi, mücadele ve inancı temsil ediyor” dedi.
İzmir 68’liler Kuşağı Platformu Başkanı Ertuğrul Gezenoğlu, “Aydın Erten anlatıldığı gibi bir efsane belediye başkanı, doğru. Ama bunun öncesi var, efsane bir öğrenci lideri. Boykotlarda, grevlerde, fabrika işgalinde ve birçok eylemde birlikte olduk. Hitabeti, duruşu ile eylemleri başlatır, ateşler, güç verirdi” ifadelerini kullandı.
AYDIN ERTEN KİMDİR?
Aydın Erten Gültepe’nin belediyeyle yönetildiği dönemde başkanlık yaptı. 1973 yerel seçimlerinde seçilip iki dönem görevini sürdürdü. Tariş direnişine destek verdiği, işgal sırasında işçilere kumanya dağıttığı için 12 Eylül yönetimi tarafından gözaltına alındı ve işkence gördü. Ortaokul ve lise yıllarını Karşıyaka'da geçen Erten, Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'nde okudu. 68 kuşağının temsilcileri arasındaki Aydın Erten, CHP İl Gençlik Kolları Başkanlığı yaptı. 12 Mart Muhtırası sırasında CHP İl Yönetim Kurulu Üyesi olan Erten, 31 yaşında başladığı belediye başkanlığı görevinde Türkiye'nin alışık olmadığı bir portre çizdi. Türkiye Elektrik Kurumu’nun elektrik bağlamayı reddettiği Gültepe’de, sabaha kadar işçileriyle birlikte çalışıp elektrik direği dikti. Toros Mahallesi’nde sosyal konut yapılması için halka arsa dağıttı. Kurduğu tesiste belediye aracılığıyla ekmek üretip ve halka ucuz ekmek dağıttırdı.
Gültepe'yle sınırlı kalmayan Aydın Erten; Söke, Atalan, Kızılcahavlu ve Göllüce'de de köylünün toprak işgali eylemine katıldı. Aliağa'daki işçi eylemlerinde en ön saflarda yer aldı. Adı ve şöhreti Fatsa Belediye Başkanı Fikri Sönmez'le birlikte tüm ülkeye yayıldı.
1977 yerel seçimlerinde ikinci kez belediye başkanı seçilen Aydın Erten, Tariş Direnişi'ne destek vermesi ve işgal sırasında işçilere kumanya dağıtması nedeniyle 12 Eylül Darbesi ile görevden alındı. 17 yıl siyasi yasaklı kalan Erten, baskı dönemlerinde dahi unvansız biçimde siyaset yaptı. 1998 CHP İzmir İl Kongresi'nde başkan adayı oldu ancak yakın arkadaşı Bülent Baratalı'ya karşı seçimi kaybetti. Kongrede yaptığı konuşma ve açıkladığı düşünceler, CHP'liler tarafından miras olarak kabul edildi. 10 Ağustos 2000’de akciğer kanseri nedeniyle vefat etti.