O dönem dikilen ve bugün 62 yaşında olan zeytin ağacının yanına, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ve törene katılanlar tarafından zeytin fidanı dikildi. Fidanın önüne konulan plakette şu ifadeler yer aldı: “Barışın, bolluğun ve bereketin simgesi olan “Zeytin Ağacı” Ege Üniversitesi 9 Mart 1956 yılı Resmi Açılış Töreninde; dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes’in katılımlarıyla dikilmişti. Bu anlamlı anıyı tekrar yaşatmak ve aynı heyecanı paylaşmak için dikilen bu ağacın yeşerecek her dalının yeni umutların müjdecisi olmasını dilerim”.
Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Budak, “Üniversitemizin gelişimine katkı sağlayan önceki Rektörlerimize tüm akademik ve idari kadrolarımıza şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.
Ege’nin incisi İzmir’de kurulup Türkiye’ye binlerce bilim insanı yetiştiren Ege Üniversitesi bugün 63 yaşında, üniversitenin ilk açılış töreni ise 9 Mart 1956’da dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes’in katılımlarıyla gerçekleştirildi. O dönem günün anısına dikilen zeytin fidanı bugün 62 yaşında. Güzel anıyı bugün tekrar yaşatmak ve o gününün heyecanını paylaşmak üzere Ege Üniversitesi ilk mezunları ile üniversiteye katkı sağlayanlar bir araya geldi. Törene, EÜ Rektöre Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcıları, Üniversitenin Üst Yönetimi ve ilk mezunları katıldı. Tıp Fakültesi ilk mezunlarından Prof. Dr. İstemi Nalbantgil, Hemşirelik Fakültesi ilk mezunlarından Prof. Dr. İnci ErEfe, Ziraat Fakültesi ilk mezunlarından Reşat Güler anılarını paylaştı.
“HOŞ BİR SADA BİRAKMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Ege Üniversitesi’nin gelişimine katkı sağlayan rektörlerine, akademik ve idari çalışanlara teşekkür ederek konuşmasına başlayan Rektör Prof. Dr. Budak, “Ülkemiz, dün olduğu gibi bugün de varlığına kastedenlere karşı bir mücadele yürütmektedir. Bedenlerini siper ederek devletimiz ve milletimiz için kanları ile toprağı sulayan kahraman şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Tohum ekmek, tohumları filizlendirmek ve filizleri meyve veren ağaçlar haline getirmek akademinin en önemli görevidir. Bu emek, zaman ve sabır isteyen zor bir süreç olsa da, bu meyvelerin olgunlaştığını görmek ve tadına varmak da o derece keyif vericidir. Ege Üniversitesi Ailesi olarak, üniversitemizin hak ettiği yere gelmesi için; ‘Hoş bir sada bırakmak’ için gece gündüz demeden özveri ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
YENİ YÖNETİM ANLAŞIYI
Ege Üniversitesi’ni toplumla bütünleşen ve paydaşlarıyla iç içe olan bir yapıya kavuşturmaya çalıştıklarını dile getiren Rektör Prof. Dr. Budak, üniversitelerde yöneticilik yapmanın gönül işi olduğunu yeni yönetim anlayışı çerçevesinde gönüllere dokunduklarına dikkat çekti. EÜ’nün sorumluluğunun büyük olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesi’nin tüm insanlığa fayda sağlayan, uluslararası arenada güçlü, bilimsel etkinlikleri ile adından söz ettiren, milli projelerde yer alan, diğer üniversiteler ile iş birliği sağlayan, vizyon sahibi bir üniversite olarak Ege Bölgesi başta olmak üzere Türkiye’ye ışık saçmaya devam etmesini arzuluyoruz” diye konuştu.
62 YILLIK ANI TEKRAR YAŞANIYOR
EÜ’nün Tıp Fakültesi, Ziraat Fakültesi ve Hemşirelik Yüksekokulu ile yola çıktığını hatırlatan Rektör Prof. Dr. Budak, “Günümüzde yüzlerce akademik birim, binlerce akademik personel ve 70 bine yakın öğrencisi ile devam etmektedir. Üniversitenin resmi açılışı Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes’in de katıldığı bir törenle 9 Mart 1956 günü yapıldı. Tören sonunda merkez binanın yakınında bahçeye günün önemini simgeleyen bir zeytin ağacı dikilmiştir. Bu ağacımız daha sonra zarar görse de yeniden filiz vererek Ege Üniversitesiyle birlikte gelişmesine devam etmiştir. Üniversitemiz var oldukça da kökü toprakta dalları gökyüzüne dönük olarak varlığını sürdürecektir. O yıllarda Türk demokrasisi kesintiye uğratılarak o fidanları toprakla buluşturan eller, bu büyük Çınar'ı kuran Başvekil idama mahkum edildi. O günkü anlayış demokrasiyi kesintiye uğratarak her alanda olduğu gibi Türk milli eğitim sistemine ve üniversitelere derin yaralar vermiştir. Demokrasi tarihimize damgasını vuran Menderes ve arkadaşları ülkemize ve milletimize yaptığı hizmetler dolayısıyla asla unutulmayacaktır. Anadolu’nun yiğit evlatları Adnan Menderes, Hasan Polatkan, Fatin Rüştü Zorlu olmak üzere, tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Kuruluşunda dikilen zeytin fidanı bugün ormana dönüştü. Ege Üniversitesinin var olan yeşil dokusunu artırmak, renkli ve güzel hale getirmek, kampüsümüze nefes aldırmak için üniversitemizin temelinin atıldığı bu alanda ve diğer alanlarında küçük dokunuşlarla peyzaj çalışmaları yapıyoruz. Üniversitemizin kuruluş sembolü olan zeytin ağacının, Türkiye’deki ilk Atatürk’ün büstünün, Tarihi Sarı Köşk’ün ve İzmir Ziraat Mektebi’nin bulunduğu bu alanı bir nevi rekreasyon alanına dönüştürüyoruz. Bugün 62 yıl önceki anıyı tekrar yaşıyoruz” dedi.
“YÜZLERCE İLK BİLİM DÜNYASINA KAZANDIRILDI”
Kurulduğu 1955 yılından bu güne kadar 141’i dünyada ilk olmak üzere toplam 826 “İlk” yeniliğin Ege Üniversitesi tarafından bilim dünyasına kazandırıldığını hatırlatan Rektör Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesi bilimsel çalışmaları başta olmak üzere çağdaş, etik, katılımcı, yaratıcı, girişimci çizgisiyle ülkeye bugüne kadar yüz binlerce üzerinde idealist genç yetiştirmiştir. Bunun için Ege Üniversiteli olmak bir ayrıcalıktır. İyi ki varsın Ege Üniversitesi, daha nice yıllara” diye konuştu. Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Budak ile törene katılanlar zeytin fidanı dikti.