Seval Aslan / İZMİR (Ege Ajans) – Ege Üniversitesi Kordon Kanı Hücre Doku Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğüne atanan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıklar Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Töbü, merkezin ruhsatlandırılması için gerekli fiziki şartların sağlanarak çalışma onay belgesi için başvuru dosyalarının hazırlandığını ve Sağlık Bakanlığına başvuru aşamasında olduklarını belirtti. Sağlık Bakanlığının onayını sadece Ege değil tüm Türkiye bekliyor.
Prof. Dr. Mahmut Töbü, Ege Üniversitesi’nde (EÜ) Kalp kapakçığı üreten ve alanında Türkiye’deki tek merkez olan Kordon Kanı Hücre Doku Uygulama ve Araştırma Merkezi Kalp Kapakçığı Bölümü’ne, ruhsat almak için ulusal ve uluslararası mevzuat çerçevesinde gerek görülen GMP (Good Manufacturing Practice, İyi Üretim Uygulamaları), GTP (Good Tissue Practice, İyi Doku Uygulamaları) ve GCP (Good Clinical Practice, İyi Klinik Uygulamalar) şartlarını tamamlayarak Sağlık Bakanlığı’na başvuru aşamasına geldiklerini belirtti. İzmir ve tüm Türkiye’de insanlara umut olan merkezde Sağlık Bakanlığı yönetmeliğine uygun, merkezin faaliyet alanları konusunda eğitim almış uluslararası akreditasyon eğitimi ve belgelerine sahip, yetişmiş devlet memuru kadrosunda personel bulunduramadığı için kullanıma kapalı idi.
“BİZ DE KALP KAPAKÇIĞI TOPLAYABİLECEĞİZ”
Prof. Dr. Mahmut Töbü, Kordon Kanı Hücre Doku Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış olarak yer alan Kordon Kanı Bankasının, hali hazırda mevcut olan kordon kanı depolama tankının dolu olması nedeniyle kordon kanı saklama işleminin yapılamadığını değeri 3 milyon TL olan yeni bir Depolama Tankı”na ihtiyaç duyulduğunu ve bu ihtiyacın karşılanması için gerekli girişimlerde bulunulduğunu söyledi. Yeni tankın temini ile birlikte E.Ü. Kordon Kanı Hücre Doku Uygulama ve Araştırma Merkezi çok sayıda hastaya umut olmaya devam edecek.