Turizm gelirlerinin artması için turistin dışarı çıkması ve para harcaması gerektiğinin altını çizen Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, “Tesislerimiz beş, beldelerimiz üç yıldız. Destinasyon merkezinde aradığını bulamayan turist dışarı çıkmıyor, otele kapanıyor. Turist dışarı çıkmayınca hem esnaf, hem ülke ekonomisi kaybediyor” dedi.
2016 - 2017 yıllarında daralan turizm sektörü 2018 yılında yükselişe geçti. Geçen yıl Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı 46 milyon 112 bin 592’ye ulaştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sınır istatistiklerine göre Türkiye, 2018 yılında 39 milyon 488 bin 401 yabancı ziyaretçiyi ağırladı. Yurt dışında oturan 6 milyon 624 bin 191 vatandaşla birlikte Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı toplam 46 milyon 112 bin 592 oldu. 2018 yılında Türkiye turizminde önceki yıla göre yüzde 21,84 artış yaşandı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2018 yılında yüzde 12,3 artışla 29 milyar 512 milyon 926 dolar turizm geliri elde edildiğini belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, Türkiye’nin turizm gelirinin kişi başı 600 dolar dolayında olduğunu söyledi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, “Özellikle kışın peynir ekmek fiyatına otel veriyorsunuz" dediğini hatırlatan İşler, “Odalarımızı ucuza satmıyoruz. Her şey dahil konaklamayı çok iyi yaptığımız ve başarılı olduğumuz için geçen yıl 46 milyonun üzerinde turist geldi” dedi.
Türkiye’nin turizm gelirinin kişi başı 600 dolar olmasının otel odalarını ucuz vermekten değil, turistik destinasyon merkezlerinin yetersizliğinden, kötü durumundan kaynaklandığını anlatan Mehmet İşler, turizm gelirlerinin artması için beldelerin durumunun tesislerin, otellerin ilerisinde olması gerektiğini söyledi. “Turistik tesislerimiz, otellerimiz beş yıldız, ancak otel dışındaki destinasyon merkezleri, beldelerimiz üç yıldız” diyen İşler, destinasyon merkezleri turizmin gereklerine göre düzenlenmediği için umduğunu bulamayan turistlerin otelde zaman geçirmeyi tercih ettiğine dikkat çekti.
Otellerin, turistik tesislerin iyi olmasının, konforu, güvenliği, sunulan hizmetin kalitesinin turizm gelirlerinin artmasına yetmediğini anlatan Mehmet İşler, şu görüşleri dile getirdi:
“Turizm gelirlerinin artması için turistin otelden çıkması, para harcaması gerek. Turist otelden çıktığında güvenli ortam, temiz yollar, gezilecek yerler, yeşil alan, müze, kültür, sanat, müzik faaliyetinin yapıldığı mekanlar, yerel lezzetlerin ve Türk damak tadının sunulduğu restoranlar arıyor. Şehirlerimiz, beldelerimiz otel dışına çıkan turistin beklentisini karşılamaktan uzak, çok kötü durumda maalesef. Turist destinasyon merkezinde aradığını bulamayınca da, ‘En güzel yer otel’ diyerek geri dönüyor ve otele kapanıyor. Turist dışarı çıkmayınca hem esnaf, hem ülke ekonomisi kaybediyor.”
Yerel yönetimlere, belediyelere önemli görevler düştüğünü, yerel seçimlerin gündeme geldiği şu dönemde bunları hatırlatmanın tam zamanı olduğunu söyleyen Mehmet İşler, yerel yönetimlerin turizm odaklı ve turistin beklentilerini karşılamaya yönelik projeler üretmesi gerektiğini belirtti. Seçimler yaklaşırken yerel yönetimleri beldelerine çekidüzen vermeye çağıran TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Turisti şehire çıkartıp ağırlamak, beklenti ve ihtiyaçlarını karşılarken para harcatmak gerek. Bunun için şehrin altyapısı, temizliği, estetiği, iletişim ve ulaşım kolaylığı, yolların, kaldırımların, çevrenin bakımlı olması, toplu taşıma sistemi gibi ayrıntılar turistler açısından önemli. Yerel yönetimlerin beldelerini turistlerin istek, ihtiyaç ve beklentilerine göre dizayn etmesi gerekir. Dışarıyı çekici görüp çıkmayan, otele kapanan turist para harcamaz. Böyle olunca şehir, bölge ve ülke ekonomisine faydası olmaz, turizm gelirlerimiz de artmaz.”