EGİAD Melekleri İle Sanayi - Akademi Buluşması Gerçekleşti

Her alanda hızlı bir değişimin ve gelişimin yaşandığı günümüzde ülkeler, kendi refah düzeylerini yükseltmek ve hızlı rekabet koşullarını yakalayabilmek adına eğitim ve ekonomi alanlarında ortak girişimlere imza atmaktalar.

 

Bir ülkenin, sürdürülebilir rekabet gücünü koruması ve geliştirmesi için bilgiye sahip olması ve bu bilgiyi teknoloji üretimine dönüştürebilmesi günümüz koşullarında kaçınılmaz olmaktadır. Bunun için çağı yakından takip eden ve bünyesinde teknolojiyi barındıran sanayi kuruluşlarına, sanayiyle birlikte çalışan üniversitelere, eğitimle teknolojinin birlikte büyüdüğünü kabullenmiş öğrenen örgütlere önemli görevler düşmektedir. Bu kapsamda, EGİAD Melekleri Yatırım Ağı çatısı altında, Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi önderliği ve Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü işbirliği ile bu konuda ilk adım atıldı. Üniversite - Sanayi işbirliğinin ilk örnekleri arasında yer alan “SANAYİ – AKADEMİ BULUŞMASI”,  EGİAD’lı sanayicileri, Ar-G/İnovasyon birimleri temsilcilerini, DEÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Akademisyenlerini bir araya getirdi.

EGİAD Melekleri İcra Kurulu Başkanı Ali Barçın, Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Müdürü Prof. Dr. İlknur Cöcen, Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Prof. Dr. Okan Tuna’nın açılış konuşmalarıyla başlayan organizasyonda sanayi sektörü temsilcileri ve akademisyenlerine de söz verildi. Etkinlikte; işletmeler bulundukları sektörün gelişme alanlarını, geçmişten günümüze inovasyon çalışmalarını, sektörel ihtiyaçları, mevcutta devam eden projelerini ve olası proje önerilerini akademisyenler ile paylaşma fırsatı buldu.

EGİAD Melekleri İcra Kurulu Başkanı Ali Barçın açılış konuşmasında, etkinliğin diğer illere de örnek olacağına inancının tam olduğunu vurgulayarak, sanayi ve üniversiteler arasında bir köprü görevi üstlendiklerini dile getirdi. Türkiye’den yapılan patent başvuru sayısının önemli bir sıçrama yakaladığını ancak hala yeterli sayıya ulaşamadığını da ifade eden Barçın, “Türkiye en çok patent başvurusu yapan ilk 25 ülke arasına girmiş bulunmakta. Ancak halen arzuladığımız düzeyde olmadığımızı görüyoruz. Sadece Çin, Amerika ve Japonya’da yapılan yıllık patent başvuru sayısının 2 milyonu geçmekte. Ülkemizden yapılan 5 binin biraz üzerindeki başvurunun ne kadar yetersiz olduğu ve bu alanda daha ne kadar çok yol almamız gerektiği gözler önüne serilmektedir” dedi. Türkiye’deki ulusal patent sayısının az olmasının, şirketleri de AR-GE kültürünün oluşturulmamasından kaynaklandığını dile getiren Barçın, “AR-GE için yeterli kaynağın ayrılmaması, toplumda buluş kavramına yönelik düşüncenin oluşmaması, patent alma eyleminin yeterince önemsenmemesi, konuyla ilgili yasal düzenlemelerin geç yapılmış olması, yabancı kaynakların/malların tercih edilmesi, üniversite – sanayi işbirliğinin gerçekleştirilememesi bu konudaki en büyük handikaplarımız. Son yıllarda Dijital iletişim ve medikal teknoloji gibi alanlara karşı ilgi gittikçe artmakta.  Biz de bu alanlardaki sanayi ve arge işbirliklerini muhakkak arttırmalıyız. Türkiye’nin sanayi ve teknoloji alnında yapmak zorunda olduğu inovasyonlar ve patentlemeler ülkemizin hedeflediği sağlam ekonomiye ulaşabilmesi adına olmazsa olmazdır. Bu hedefe ulaşabilmek adına EGİAD Melekleri Yatırım Ağı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi olarak üzerimize düşen sorumluluğu memnuniyetle alıyoruz” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İlknur Cöcen ise, Fen ve Mühendislik alanlarında sürdürülebilir eğitimler düzenlemeyi, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip etmeyi, lisansüstü öğrencilerin çalışmalarına yön vermeyi ilke edindiklerini belirtti.

Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Prof. Dr. Okan Tuna da Sanayi Akademi Ekosisteminin giderek gelişme gösterdiğini vurgulayarak, EGİAD Melekleri Ağı’nın başlattığı atağın başka kurumlara da yayılarak hızla artacağına olan inancının tam olduğunu ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri