Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, mesleki ve teknik eğitimle istihdamın birarada planlanması gerektiğini söyledi. Her organize sanayi bölgesine bir meslek lisesi kurulması mecburiyeti getirilmesinin yanısıra meslek liselerinin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne devredilmesini öneren Yorgancılar, Almanya ile Avusturya modelinin uygulanmasıyla reel sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının yetiştirilebileceğini dile getirdi.
İzmir Çalışma ve İş Kurumu tarafından düzenlenen 4. İstihdam Fuarı’ndaki özel oturumda Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (Peryön) Ege Şubesi Başkanı Serdar Kalaycıoğlu’nun moderatörlüğünde “Dönüşen Dünyada Üretim ve Eğitimde İstihdamın Rolü” konulu bir sunum yapan Yorgancılar, üretimde Sanayi 4.0’a uzanan süreci, küresel ekonomide söz sahibi ülkelerin üretimle yükselişini ve katma değerli üretimin önemini vurguladı. Ender Yorgancılar, üretimdeki dönüşümün eğitim, işgücü ve dijital dönüşümle birlikte gerçekleştiğini anlatırken, yakın geçmişte en değerli şirketlerin enerji ve finansman alanındayken bugün sürücüsüz otomobiller, 3D yazıcılarla DNA ve kök hücre üretimiyle insan klonlanması gibi çalışmaları örnek gösterip dünyanın bilimin peşinden koştuğunu söyledi.
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, otomasyon sebebiyle yakın gelecekte, OECD ülkelerinde mevcut mesleklerin yüzde 57’sinin ya ortadan kalkacağını ya da dönüşeceğini haber verirken, “Bu verinin önemi, bugünden üniversitelerdeki bölümlerin yeniden yapılandırılması gereğidir. İleri robotik üretim, otonom ulaşım, yapay zeka, biyoteknoloji ve genom bilimi ile yeni meslekler, yeni yetkinlikler ortaya çıkacaktır. İleri teknolojiye dayalı nitelikli eğitim ve mesleki eğitimle yaratıcı nesiller ortaya çıkarmalıyız” dedi.
Hayalimde bir tek şey var…
Sanayicinin çalıştıracak eleman, işsizlerin de iş bulamadığını belirten Yorgancılar, Almanya, İsviçre ile Avusturya’da aktif mesleki eğitim ve genç istihdamına yönelik politikalarla işsizliğin azaltıldığını hatırlatırken, şunları söyledi:
“Eğitim yeniden yapılandırılmalı, mesleki ve teknik eğitimde Almanya ve Avusturya modeli uygulanmalı. Hayalimde bir tek şey var: Meslek liselerini TOBB’a verin, Almanya ve Avusturya modelini uygulayalım, nitelikli eleman ihtiyacı sona ersin. Tüm organize sanayi bölgelerinde meslek lisesi yapılması şartı getirilsin. Mesleki eğitimle üretim ve istihdamı birarada götürmek gerekiyor. Eğitim sisteminin sil baştan düzenlenmesi, ezberci eğitimin bitmesi lazım.”
Ender Yorgancılar, Türkiye’nin zengin petrol ve doğalgaz kaynakları olmadığını ancak girişimcilikteki başarısının dünyada üst sıralarda yer bulduğunu da vurgularken, toplantı salonunu dolduran gençlere Atatürk’ün “Hiçbir şeye ihtiyacımız yok. Yalnız bir şeye ihtiyacımız vardır; çalışkan olmak!” sözünü hatırlattı ve “Girişimciliğimizi değere dönüştürelim. Alın terini akıl teri ile birleştirerek, gerçek değer yaratanlar, başarıyı yakalayanlardır. Hedefinizden asla vazgeçmeyin. Sabırlı, açık, güven veren ve çalışkanlıkla asla kaybetmezsiniz” diye konuştu.