Türkiye, yarın tarihinin en kritik seçimlerinden biri için sandık başına gidiyor.
Doğu illerinde saat 07.00 ile 16.00 arasında, diğer illerde saat 08.00 ile 17.00 arasında oy kullanılabilecek. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan her türlü resmi belge kabul edilecek. İşte, referandumla ilgili en çok merak edilen sorular ve yanıtları:
1- Referandum hangi saatler arasında sürecek?
Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, G.Antep, Giresun, G.Hane, Hakkâri, Kars, Malatya, K.Maraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Ş.Urfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, İğdır ve Kilis'te saat 07.00-16.00 arasında, diğer illerde saat 08.00-17.00 arasında.
2- Nerede, hangi sandıkta nasıl öğrenilecek?
Nerede ve hangi sandıkta oy kullanılacağı, adresinize gönderilen seçmen bilgi kâğıdında yer alıyor. Seçmen bilgi kağıdı elinize ulaşmadıysa; Seçmen Portalı, e-Devlet kapısı veya Mobil Uygulamadan kendinizin ve sizle aynı hanede oturanların oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilirsiniz.
3- Sürücü belgesi ile oy verilebilir mi?
T.C kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, ehliyet, ve askerî kimlik kartı gibi kimliği tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgeyle oy verebilirsiniz.
4- Nasıl oy vereceksiniz?
Sandık kurulunca size verilen, beyaz üzerine "Evet", kahverengi üzerine "Hayır" ibareleri olan birleşik oy pusulası ve "Tercih" mührünü alarak kapalı oy verme kabinine gireceksiniz. Mührü, oy pusulasında tercih ettiğiniz kısmın üzerine bastıktan sonra zarfa koyarak oy sandığına atacaksınız. Oyunu kullanan seçmen, mührü sandık kurulu başkanına geri verecek.
5- Adres kaydı olmayanlar da oy kullanabilir mi?
MERNİS Adres Kayıt Sistemi'nde yer almayanlar, haklarında verilen kısıtlama kararı temyizde kesinleşenler, kamu hizmetlerinden yasaklılar, silah altındaki er ve erbaş, askeri öğrenciler ile taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler oy kullanamayacak.
6- Engelli seçmenlere yardım edilebilir mi?
Görme engelliler, ve bedensel engelli açıkça belli olanlar aynı seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilecek.
7- Mükerrer oy mümkün mü?
Seçmen listesi TC kimlik numaraları baz alınarak oluşturuldu. Bir kişi birden fazla TC kimlik numarasına sahip olamayacağından mükerrer oy kullanılamayacak. Her vatandaş sadece MERNİS adresinin bulunduğu seçim çevresindeki YSK tarafından belirlenen sandıkta oy kullanabilecek.